Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

UMC Utrecht trekt toegangsverbod voor ZEMBLA-journalist Ton van der Ham in

23-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
UMC Utrecht (still uit ziekenhuiscalamiteiten 4)
Het UMC Utrecht heeft besloten om de ontzegging voor ZEMBLA-journalist Ton van der Ham per direct in te trekken. Dat heeft het ziekenhuis woensdagmiddag in een telefoongesprek aan Van der Ham laten weten. Het besluit komt een dag nadat BNNVARA bekendmaakte naar de rechter te stappen omdat het ziekenhuis aanvankelijk weigerde om het toegangsverbod op te heffen.
In het telefoongesprek laat de perswoordvoerder van het UMCU aan Van der Ham weten: "De ontzegging heeft tot een beeld geleid dat wij niet willen. Namelijk dat we de persvrijheid zouden willen beperken. Daar gaat het ons absoluut niet om."
Kort geding
BNNVARA heeft afgelopen vrijdag de Raad van Bestuur van het UMCU gesommeerd om de ontzegging dinsdag voor twaalf uur ’s middags in te trekken. Dat weigerde het ziekenhuis. Daarom maakte BNNVARA dinsdag bekend een kort geding aan te spannen tegen het ziekenhuis.
Een dag na de bekendmaking laat de woordvoerder van het UMCU aan Van der Ham weten dat 'met de kennis van nu' het toegangsverbod voor een jaar de verkeerde maatregel was.  "Ik vind ook dat we die excuses aan jou moeten geven", aldus de perswoordvoerder.
Aangifte blijft staan
Van der Ham werd opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing. Het ziekenhuis deed aangifte tegen Van der Ham en ontzegde hem de toegang tot het ziekenhuis gedurende een jaar.  De aangifte blijft staan. Het toegangsverbod is ingetrokken.
In de persverklaring van het UMC Utrecht staat een motivering voor de aanhouding van ZEMBLA-journalist Ton van der Ham: " Uitvoering van het beleid heeft op 13 april jl. geleid tot de aanhouding van een journalist, nadat hij diverse malen was verzocht om niet te filmen en hij daar geen gehoor aan gaf." 
Lees wat er 13 april gebeurde in het UMC Utrecht
Verklaring onjuist
Deze zin in de verklaring van het ziekenhuis is volgens ZEMBLA en BNNVARA onjuist. Van der Ham had juist een afspraak om mevrouw Cullen na de lezing in het ziekenhuis te filmen. In de tijd dat Van der Ham moest wachten tot de lezing was afgelopen, heeft hij zich aan de afspraken met het UMC Utrecht gehouden en niet gefilmd in het ziekenhuis.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.