Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

BNNVARA daagt UMC Utrecht voor de rechter

22-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
ANP - umcu - laag
UMC Utrecht (still uit ziekenhuiscalamiteiten 4)
Het UMC Utrecht weigert het toegangsverbod voor ZEMBLA-journalist Ton van der Ham in te trekken. Van der Ham mag een jaar lang het ziekenhuis niet betreden. Doet hij dit toch, dan wordt hij aangehouden en overgedragen aan de politie. BNNVARA heeft afgelopen vrijdag de Raad van Bestuur van het UMCU gesommeerd om de ontzegging dinsdag voor twaalf uur ’s middags in te trekken. Dat is niet gebeurd. Daarom spant BNNVARA een kort geding aan tegen het ziekenhuis.
Robert Kievit, mediadirecteur BNNVARA:   "We zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt. Daarom spannen wij een kort geding aan tegen UMCU."
Reactie UMC Utrecht
UMCU laat BNNVARA vandaag in een reactie op de sommatie weten dat de aanhouding verband hield met haar privacybeleid. 'Een aanhouding gaat automatisch gepaard met een tijdelijke ontzegging van de toegang, conform ‘Veilige zorg’, aldus het ziekenhuis.
Van der Ham kreeg de officiële ontzegging afgelopen donderdagochtend op de deurmat. De ontzegging volgt op de aanhouding op vrijdag 13 april.
Lees meer over wat er 13 april gebeurde
Lezing over openheid
Van der Ham werd opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing. Zij had Van der Ham gevraagd om aanwezig te zijn. Het ziekenhuis weigerde Van der Ham de toegang tot de zaal en er ontstond een discussie met de perswoordvoerder.
Van der Ham mocht ook niet zonder camera de lezing bijwonen. De UMCU-persvoorlichter stelde voor dat Van der Ham Cullen na afloop van de lezing in het ziekenhuis kon interviewen. Nadat de verslaggever en zijn cameraman zich hadden opgesteld voor het interview werd Van der Ham door de beveiliging van het ziekenhuis aangehouden op grond van ‘huisvredebreuk’ en overgedragen aan de politie. Uren later werd hij vrijgelaten. 
  Video van de aanhouding op 13 april:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.