Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

UMC Utrecht komt belofte na met tweede lezing over openheid

08-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
Adrienne Cullen
Het UMC Utrecht organiseert aanstaande vrijdag de tweede Adrienne Cullen-lezing over openheid in het ziekenhuis. Adrienne Cullen is slachtoffer van een medische fout in het UMC Utrecht. Ze overleed afgelopen december aan de gevolgen van kanker.
Het ziekenhuis haalde bij haar in 2011 weefsel uit de baarmoederhals weg tijdens een routine-ingreep. Dat liet hij haar echter niet weten. Het weefsel bleek kwaadaardig, maar de arts zag die uitslag niet. Twee jaar later kwam de fout pas aan het licht, maar de kanker had zich al dusdanig uitgezaaid dat het leven van Cullen niet meer kon worden gered. Het ziekenhuis betaalde uiteindelijk een record schadevergoeding van 3,5 ton aan Cullen vanwege de ernstige medische misser. In december is ze overleden .
Muur van zwijgen
Cullen vindt dat ziekenhuizen medische fouten, die het leven van patiënt kosten, onder ogen moeten zien, zo zei de inmiddels overleden patiënt in interviews. Volgens haar kunnen ziekenhuizen lering trekken uit haar ‘horrorverhaal’. Het meest kwetsend noemde ze de muur van zwijgen die het UMC Utrecht optrok.
Vorig jaar gaf Adrienne Cullen zelf de eerste lezing. Omdat ZEMBLA meerdere uitzendingen maakte over de angstcultuur en het gebrek aan openheid in het UMC Utrecht, had Cullen ZEMBLA-onderzoeksjournalist Ton van der Ham gevraagd om de lezing bij te wonen.
Een terug blik op de misstanden bij het UMC Utrecht
Juist bij een lezing over openheid, werd Van der Ham de toegang tot de lezing geweigerd. Uiteindelijk werd hij zelfs aangehouden en door de politie urenlang vastgezet en verhoord.
Eredoctoraat
Cullen werd vlak voor haar dood geëerd door de National University in Cork (Ierland). Ze ontving een eredoctoraat in rechten vanwege haar inzet voor transparantie na een medische misser.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.