Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eredoctoraat voor slachtoffer van medische misser UMCU

13-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
Adrienne Cullen
De terminaal zieke patiënt Adrienne Cullen (55) is geëerd door de National University in Cork (Ierland). Ze ontvangt een eredoctoraat in rechten vanwege haar inzet voor transparantie na een medische misser. Cullen kan door een fout van het ziekenhuis UMC Utrecht niet meer genezen worden. 

Cullen is blij met deze erkenning, schrijft ze in een ingezonden artikel in The Irish Times . Daarin roept ze op dat ziekenhuizen medische fouten, die het leven van patiënt kosten, onder ogen moeten zien. Volgens haar kunnen ziekenhuizen lering trekken uit haar ‘horrorverhaal’. Het meest kwetsend noemt ze de 'muur van zwijgen'
‘Meer ziekenhuispatiënten dood door medische missers’
Medische misser
Adrienne Cullen gaat in 2011 naar het UMC, omdat ze vocht verliest. Tijdens een routine-ingreep waarbij ze onder narcose gaat, haalt haar arts wat weefsel uit de baarmoederhals. Dat laat hij haar echter niet weten. Het weefsel blijkt kwaadaardig, maar de arts ziet die uitslag niet. De vrouw weet van niets en vraagt daarom niet waar de uitslag blijft.
Twee jaar later komt de fout aan het licht, maar de kanker heeft zich al uitgezaaid. Cullen is boos. "Ik ga niet dood aan kanker, ik sterf aan medische nalatigheid", zegt ze in een interview met NRC.

Het ziekenhuis betaalt uiteindelijk een recordschadevergoeding van 3,5 ton aan Cullen vanwege de ernstige medische misser.

Angstcultuur in UMCU
ZEMBLA maakte eerder vier uitzendingen over de angstcultuur en patiëntveiligheid in het UMC Utrecht.

Op 13 april 2018 geeft Cullen een lezing over openheid in het UMCU. Eerder probeert de directie haar het zwijgen op te leggen. Cullen vraagt ZEMBLA-journalist Ton van der Ham expliciet om erbij te zijn, vanwege de uitzendingen die hij maakt over de misstanden bij het ziekenhuis. Van der Ham wordt echter tegengehouden in het ziekenhuis en vervolgens opgepakt.

Adrienne Cullen legt uit waarom ze Ton van der Ham destijds juist bij de lezing wilde hebben:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.