Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uber: 'Minimumleeftijd chauffeurs omhoog'

21-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
ANP - Uber
ANP - Uber - Londen
Uberchauffeurs moeten voortaan minstens 21 jaar oud zijn. Nu is dat nog 18. Ook moeten ze minstens één jaar rijervaring hebben. Jonge bestuurders moeten verplicht een training volgen over veiligheid in het verkeer. Die drie regels voert taxiapp Uber in Nederland in.
Uber gaat samen met Veilig Verkeer Nederland een cursus opstellen die chauffeurs onder de 25 jaar verplicht moeten volgen.
Het bedrijf kwam onder vuur te liggen door drie dodelijke ongelukken in korte tijd. Ruim een week geleden kwam een 24-jarige fietsster om het leven door een aanrijding met een Uber-taxi in Amsterdam-West, begin januari overleden twee automobilisten door een aanrijding met een taxi op de A9 en in december stierf een voetganger in het centrum van Amsterdam door een botsing met een voertuig van Uber.
Dit verdient een Uberchauffeur
'Eerste stap'
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) laat in een reactie weten: “Ik wil van de ongevallen weten wat de oorzaak is. Dat is nodig om maatregelen te treffen die ook echt helpen. Ik vind het goed dat Uber alvast stappen zet.'' De gemeente Amsterdam is blij met de beslissing van Uber, maar zegt ook dat het een eerste stap is. “We blijven met het bedrijf en de rest van de taxibranche in gesprek om de verkeersveiligheid verder te verbeteren'', aldus verkeerswethouder Sharon Dijksma. Zo wil Amsterdam met Uber praten over arbeidsomstandigheden.

Te hoog
Veilig Verkeer Nederland meldde eerder al dat ze het aantal ongelukken dat met Uber-taxi's plaatsvindt te hoog vindt.
"Vier doden in zes weken tijd met Uber-chauffeurs! Tel daarbij het aantal ernstige en bijna-ongevallen op en je hoeft echt geen professor te zijn om te concluderen dat het tot hier en niet verder is", zei een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland in De Telegraaf .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.