Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VVN: Uber moet aan regels gewone taxi voldoen

18-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Uber ANP
Uber-chauffeurs moeten aan dezelfde regels voldoen die gelden voor gewone taxichauffeurs. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland in De Telegraaf. De organisatie vindt het aantal ongelukken dat met Uber-taxi's plaatsvindt, te hoog.
“Vier doden in zes weken tijd met Uber-chauffeurs! Tel daarbij het aantal ernstige en bijna-ongevallen op en je hoeft echt geen professor te zijn om te concluderen dat het tot hier en niet verder is'', zegt een woordvoerder in de krant.
Onverantwoord gedrag
“Deze bestuurders worden met hele scherp concurrerende prijzen betaald per rit en om een beetje geld te verdienen moeten ze heel wat rijden om brood op de plank te krijgen. Dat vertaalt zich in hard en onverantwoord rijgedrag.” Volgens Stomphorst gaat het vaak om jonge, onervaren chauffeurs. “Bovendien is het bizar dat de eisen voor Uber-chauffeurs veel minder hoog zijn, terwijl ze hetzelfde werk doen als taxichauffeurs die in een stad als Amsterdam zijn aangesloten bij een zogenaamde Toegelaten Taxi Organisatie (TTO).''
Verbod op Uber
De taxibranche pleit met een online-petitie voor een verbod op Uber. Ook vond er afgelopen maandag een protest plaats van chauffeurs van de verschillende TTO’s. Daarbij bevestigden de chauffeurs rouwlinten aan hun taxi’s waar ze de rest van de week mee rijden. Ze wilden daarmee de slachtoffers herdenken van de ongelukken, maar het was ook een protest tegen Uber. De chauffeurs vinden, volgens AT5 , dat Uber de taximarkt verziekt en de kwaliteit en veiligheid omlaag brengt.
Dit verdient een Uber-chauffeur
Meer maatregelen
Uber zegt in een reactie dat het zich aan dezelfde wettelijke eisen moet houden als TTO's. “Onze rijtijdlimiet is zelfs strenger dan in de voorschriften staat. Onze chauffeurs mogen in 24 uur tijd maximaal 12 uur rijden. Als ze die limiet hebben bereikt, worden ze automatisch uitgelogd en kunnen ze 10 uur lang niet inloggen'', aldus een woordvoerster. Het bedrijf maakt zich zorgen over de ongelukken en kijkt of er meer maatregelen nodig zijn.
Afgelopen weekend kwam een 24-jarige fietsster om het leven door een aanrijding met een taxi van Uber op een kruising in Amsterdam-West. Op 3 januari overleden twee mensen door een aanrijding op de A9 bij Badhoevedorp. Ze waren met pech stil komen te staan op de weg en stapten uit, waarna ze werden geraakt door een taxi. De chauffeur had cannabis gebruikt. In december stierf een voetganger door een aanrijding met een taxi op de Rozengracht in Amsterdam.
Bekijk ook de ZEMBLA-uitzending "De ‘spooktaxi’s’ van Uber"
Bekijk de eerste beelden:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.