Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Trump ontslaat FBI-directeur die onderzoek naar Russische inmenging leidde

10-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ontslagen FBI-directeur Comey
De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag plots FBI-directeur James Comey ontslagen. Het ontslag is omstreden, omdat Comey de leiding had over het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Het besluit kwam Trump in Washington op een storm aan kritiek te staan. 
Mailaffaire Clinton
Het plotselinge ontslag houdt verband met de manier waarop Comey is omgesprongen met het onderzoek naar de privé-mailserver van oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Onderminister van justitie Rod Rosenstein schreef in een memorandum dat Comey niet op eigen houtje had mogen bekendmaken dat Clinton wat hem betreft niet moest worden vervolgd. Het is pas de tweede keer in de Amerikaanse geschiedenis dat de baas van de federale recherche uit zijn ambt wordt gezet. President Trump mag nu zelf een opvolger voor Comey voordragen.

Het onderzoek dat Comey leidde, richt zich onder meer op de vraag of vertrouwelingen en medewerkers van Trump hebben samengezworen met Moskou om de uitkomst van de stembusgang te beïnvloeden.

Felix Sater
ZEMBLA deed zelf ook onderzoek naar banden tussen Trump en Rusland. In de eerste uitzending van ‘De omstreden vrienden van Donald Trump’ wordt zijn connectie met de omstreden Felix Sater belicht. Sater is onder meer veroordeeld voor fraude en hoewel hijzelf ontkent, vermoeden autoriteiten dat hij banden onderhield met de maffia. Comey moest in een hoorzitting in het Amerikaanse congres vragen over de band tussen Trump en Sater beantwoorden. De FBI-directeur weigerde uitleg te geven.

Het ontslag van Comey maakte meteen veel reacties los. Democraten vermoeden een ‘cover-up’ en eisen de benoeming van een speciale onafhankelijke aanklager om het onderzoek naar de Russische inmenging voort te zetten. Ook meerdere Republikeinse politici reageerden kritisch op het ontslag van de FBI-baas.

Brief aan Comey
Functionarissen binnen het Witte Huis ontkenden dat Trump een politiek motief had om de FBI-directeur opzij te zetten. De president liet Comey weten dat hij het eens is met het Ministerie van Justitie dat Comey ‘niet langer in staat is leiding te geven aan de FBI’. Daarnaast bedankte de president Comey ook in zijn brief. Hij zegt dat hij het erg waardeert dat Comey hem tot drie keer toe heeft laten weten dat Trump zelf niet wordt onderzocht door de FBI.
Woensdagavond om 21.15 uur zendt ZEMBLA het tweede deel uit van ‘De omstreden vrienden van Donald Trump’. In deze aflevering gaan we in op de banden tussen de familie Trump en de omstreden ‘King of diamonds’ Lev Leviev.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.