Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Tientallen Nijmeegse panden niet brandveilig’

18-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Brandgevaar flat
Vanwege brandgevaar moeten in Nijmegen snel maatregelen worden genomen in 62 panden. Dat meldt de Gelderlander. Deze gebouwen hebben een verhoogd risico op gevelbranden.
Vorig jaar bleek uit de ZEMBLA-uitzending ‘ Brandgevaar ’ dat onder andere  seniorencomplex De Meiberg in Nijmegen niet brandveilig was. Experts noemden de gevels ‘gevaarlijk’. Inmiddels zijn de kunststof-gevelplaten van benedenverdieping na de uitzending vervangen door materiaal dat brandveiliger is. 
Brand Grenfell Tower
ZEMBLA onderzocht in de uitzending hoe het met de brandveiligheid van de gebouwen in Nederland staat naar naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen. Het vuur verspreidde zich razendsnel via de gevelplaten aan de buitenkant. Er kwamen 72 mensen om het leven. Het gebouw was recent gerenoveerd met kunststof isolatiemateriaal. Hetzelfde materiaal wordt ook in Nederland gebruikt om gebouwen te isoleren. 
Lees ook: "Minister: 'Gemeenten moeten brandveiligheid gevels onderzoeken'"
Niet brandveilig
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) riep de gemeenten daarna op een lijst te maken van de meest risicovolle gebouwen. Ook moest onderzocht worden of de gevels van deze panden voldeden aan de bouwregels aan de hand van een aantal criteria. Volgens die lijst zouden 62 panden in Nijmegen mogelijk niet brandveilig zijn. Het gaat dan om panden waarbij de gebruikers niet op eigen kracht naar buiten kunnen komen, zoals woon- en zorgcentra en centra voor kinderopvang.
Eigen kosten
Volgens de Gelderlander zijn de 405 woningeigenaren van de 62 Nijmeegse panden door de gemeente opgeroepen nader onderzoek te doen naar de risico’s en zo nodig op eigen kosten maatregelen te nemen. De woningeigenaren zouden een brief van de gemeente hebben gekregen. 
Als een woningeigenaar zich onttrekt aan de verplichting om de gevel brandveiliger te maken, kan de gemeente handhavend optreden.
Na de vakantie komt er een gemeentelijke informatiebijeenkomst met uitleg en gelegenheid tot het stellen van vragen.
Bekijk de eerste minuten van de uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.