Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister: 'Gemeenten moeten brandveiligheid gevels onderzoeken'

25-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Brandgevaar flatbrand Londen
Gemeenten moeten van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen een lijst maken van de meest risicovolle gebouwen. Ook moet onderzocht worden of de gevels van deze panden voldoen aan de bouwregels. Dat  antwoordt de minister op Kamervragen die gesteld zijn na de ZEMBLA-uitzending 'Brandgevaar'. 
De minister wilde eigenlijk eerst het Britse onderzoeksrapport naar de brand afwachten, maar dat loopt vertraging op. Mede met het oog op "de maatschappelijke zorgen over de brandveiligheid" heeft Ollongren alsnog besloten de gebouwen in kaart te laten brengen, schrijft ze in haar antwoord op vragen van de SP.
Bekijk de antwoorden van minister Ollongren
Informatie van leveranciers opgevraagd
Er zijn volgens de bewindsvrouw geen aanwijzingen dat er veel gebouwen zijn met gevels die niet voldoen aan de wettelijke eisen van brandveiligheid.  "Het is evenwel mogelijk dat sommige gebouwen niet of onvoldoende brandveilig zijn", zegt ze ook. Over de inventarisatie en wijze van onderzoek vindt nog overleg plaats. Mogelijk wordt ook informatie van leveranciers voor het onderzoek opgevraagd.
Rotterdam en Nijmegen zijn al bezig met een inventarisatie, aldus de minister. Bij de brand in Grenfell Tower in juni vorig jaar verspreidde de brand zich razendsnel via de gevelplaten aan de buitenkant. Er kwamen 72 mensen om het leven.   Het gebouw was recent gerenoveerd met kunststof isolatiemateriaal. Hetzelfde materiaal wordt ook in Nederland gebruikt om gebouwen te isoleren. ZEMBLA onderzocht daarom  hoe het met de brandveiligheid van de gebouwen in Nederland staat. 
Seniorencomplex in Nijmegen brandgevaarlijk
ZEMBLA ontdekte dat de gevels van seniorencomplex De Meiberg in Nijmegen niet voldoen aan de bouwvergunning. De gemeente Nijmegen bevestigt uiteindelijk die conclusie. Volgens brandexpert Jurjen Burghgraef zijn de gevels "brandgevaarlijk." 
Volgens het bouwdossier zou de gevel voldoen aan brandklasse B, ofwel ‘heel moeilijk brandbaar’. Na vragen van ZEMBLA heeft woningcorporatie Woongenoot een test laten uitvoeren. De voorlopige uitslag is klasse D: ‘goed brandbaar’. Dat komt door het gebruik van brandbare isolatiematerialen en een luchtspouw.
Kijk de uitzending 'Brandgevaar': 
Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Meer over:

brandgevaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.