Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Tientallen gemeenten leggen ondanks milieurisico’s nog steeds kunstgras met rubberkorrels aan’

04-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
792 keer bekeken
  •  
ANP- kunstgras

68 gemeenten gaan door met het gebruik en de aanleg van kunstgrasvelden met rubberkorrels, ondanks de milieurisico's. 93 gemeenten kiezen voortaan niet meer voor kunstgras met rubbergranulaat, maar voor andere materialen, zoals kurk- of kunststofkorrels. Dat blijkt uit een rondgang langs 175 gemeenten van tv-programma EenVandaag, vijf jaar na de Zembla-uitzending over de milieurisico’s van rubbergranulaat.

De gemeenten die hun beleid niet hebben veranderd, zien daar geen aanleiding toe, omdat de rubberkorrels niet verboden zijn, zeggen ze tegen EenVandaag. Daarnaast is rubbergranulaat  goedkoop en het kunstgras lijkt het meeste op het voetballen op echt gras, vinden de gemeenten. 

Tot op de bodem

In de uitzending ‘Tot op de bodem’ van Zembla uit 2017 blijkt dat milieuvervuilende stoffen vrijkomen uit de rubberkorrels die terecht kunnen komen in de berm langs een veld, de bodem en in het water. Ook blijkt op veel plekken onder de kunstgrasmatten sprake te zijn van bodemverontreiniging. In meerdere gevallen gaat het zelfs om ernstige verontreiniging. 

Bodemkundige Theo Edelman zegt in de uitzending dat gemeenten op plekken waar die vervuiling wordt geconstateerd, de bodem direct moet saneren. “Zij overtreden artikel 13 van de Wet bodembescherming. Je mag de bodem niet verontreinigen en als je dat wel hebt gedaan moet je maatregelen nemen om dat ongedaan te maken.” 

Verontreiniging

EenVandaag vroeg de 175 gemeenten met sportvelden met rubberkorrels of ze mogelijke verontreiniging onderzocht hebben. Slechts 36 gemeenten gaven aan dit volledig in beeld te hebben.

Daarvan zeggen er 24 ook daadwerkelijk vervuiling te hebben gevonden. Diverse gemeenten lieten weten al onder en rond velden gesaneerd te hebben, anderen zeggen dat nog van plan te zijn.

Nieuw aangelegde velden met rubberkorrels

Uit de inventarisatie van EenVandaag blijkt dat 66 gemeenten in de jaren na de Zembla-uitzending nieuwe kunstgrasvelden met rubbergranulaat hebben aangelegd. Opvallend, omdat de milieurisico’s door de uitzending bekend waren. Die risico’s werden ook nog eens bevestigd door het RIVM die naar aanleiding van de Zembla-uitzending bij tien kunstgrasvelden met rubbergranulaat onderzoek deed. 

In 2018 kwam het RIVM tot de conclusie dat het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden tot verhoogde concentraties vervuilende stoffen in de bermen rondom de velden leidt. Ook zijn er volgens het RIVM sterke aanwijzingen dat het drainagewater dat van de velden komt is verontreinigd. 

Raad van State

Of een gemeente als beheerder van een sportveld kunstgras met rubberkorrels in de toekomst mag blijven gebruiken, is een zaak die inmiddels ook bij de hoogste bestuursrechter van Nederland voorligt, de Raad van State. De uitspraak laat nog maanden op zich wachten, maar kan gaan gelden als jurisprudentie en daardoor grote gevolgen hebben voor clubs en gemeenten.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.