Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Te veel suiker verhoogt kans op depressies bij mannen'

16-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
Snoep Flickr.com/Leonard Towers
Te veel suiker kan de kans op  depressiviteit of andere psychische stoornissen bij mannen flink verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van University College of London. De link tussen suiker en depressiviteit werd  vreemd genoeg niet aangetoond bij vrouwen.
Snoep Flickr.com/Leonard Towers
De onderzoekers bestudeerden het suikergehalte in de voeding van 5.000 mannen en 2.000 vrouwen van tussen de 35 en 55 jaar oud. De groep meldde zich in de jaren tachtig aan voor de zogeheten Whitehall II studie. Over een periode van drie jaar verzamelden onderzoekers de gegevens over de gezondheid en leefstijl van deze mensen. In de jaren zestig is een soortgelijke monitoring gehouden. De gegevens die met de Whitehall studies zijn verzameld, dienen als basismateriaal voor vele vervolgonderzoeken, zoals nu bij het onderzoek van University College of London.
Sterk verband
De researchers vonden een sterk verband tussen het consumeren van grotere hoeveelheden suiker en depressiviteit bij mannen. Bij mannen met de hoogste inname, meer dan 67 gram per dag, bleek het risico op het ontwikkelen van een psychische stoornis na vijf jaar 23 procent hoger dan bij mannen die per dag de laagste hoeveelheid suiker innamen (minder dan 39,5 gram per dag).
De hoeveelheden suiker die de onderzochte mensen innamen zijn nog laag in vergelijking met wat de gemiddelde Nederlander dagelijks eet. Volgens het Diabetesfonds is dat 122 gram per dag, wat neerkomt op zo’n dertig suikerklontjes: 
"Dit zijn zowel van nature aanwezig suikers als vrije suikers. Per jaar komt dit neer op 44 kilo, dit zijn 11.000 suikerklontjes per jaar."
Nederlanders eten veel meer suiker dan ze denken
De druppel
De onderzoekers geven wel aan dat er veel meer factoren zijn die de kans op een psychische stoornis verhogen, maar het dagelijks gebruik van veel suiker kan ‘de druppel zijn die de emmer doet overlopen’, zo zegt onderzoekster Anika Knüppel van de Engelse universiteit tegen The Guardian .
Waarom het verband alleen bij mannen te zien was en niet bij vrouwen, is onduidelijk. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat er minder mannen dan vrouwen zijn onderzocht. Volgens Knüppel blijkt uit andere nationale voedingsonderzoeken dat mannen vaak veel meer suiker gebruiken dan vrouwen, dus dat zou ook een reden kunnen zijn. Er is meer onderzoek nodig om daar duidelijkheid over te krijgen.
Meer onderzoek nodig
Veel wetenschappers zeggen in reactie op het onderzoek dat er nog veel meer research nodig is om het verband tussen suiker en depressiviteit goed aan te kunnen tonen. Er zijn veel onduidelijke factoren niet meegenomen. Zo is er niet naar de inname van koolhydraten gekeken die in het lichaam ook in suiker worden omgezet.
Professor Eric Brunner van het instituut binnen University College of London dat het onderzoek uitvoerde, noemt de bevindingen belangrijk:
"Onze bevindingen bevestigen nogmaals dat voedsel en drankjes die rijk aan suiker zijn, het beste kunnen worden vermeden."
De Engelse politiek volgt steeds meer dezelfde route. Zo komt er vanaf volgend jaar april een extra belasting op suikerrijke dranken. Ook de Britse openbare ziekenhuizen nemen maatregelen en gaan een heffing leggen op suikerrijk voedsel en snacks die in het ziekenhuis aan patiënten en medewerkers worden verkocht. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.