Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Suikergehalte in voeding in vijf jaar tijd niet gedaald

06-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
suiker flickr/Coralie Ferreira
Fabrikanten doen nog steeds te weinig om het suikergehalte in producten te verminderen. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het suikergehalte in de door het RIVM onderzochte producten is sinds 2011 gelijk gebleven. Dat staat haaks op de afspraken die het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de voedingsmiddelenindustrie maakte in 2014. Toen beloofden de brancheorganisaties beterschap.
De vet- en zoutgehaltes in de onderzochte producten zijn wel gedaald. Zo was het zoutgehalte in brood in 2016 gemiddeld negentien procent lager dan in 2011. Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte, tussen de twaalf en 26 procent lager dan in 2011.
Hanneke Dessing, de directeur van het Diabetes Fonds, deed vorige week al een dringende oproep aan fabrikanten, omdat ze vindt dat ze te weinig verantwoordelijkheid nemen:
"De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker.”
Het onderzoek van de RIVM, onderbouwt die uitspraak. Nederlanders krijgen volgens het Diabetesfonds 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen. De meeste mensen weten niet wat ze moeten doen om minder suiker binnen te krijgen. Kijk ook naar de ZEMBLA-uitzending ‘ De zoete verleiders ’ waarin deskundigen kritiek uiten op de suikerindustrie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.