Zembla

Streepjescode verplicht voor medicijnen: nieuwe regels om veiligheid te verbeteren

08-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
Verpakking medicijnen - ANP
Geneesmiddelen die worden verkocht op doktersvoorschrift moeten vanaf zaterdag zijn voorzien van een speciale streepjescode waarmee de echtheid van het middel kan worden aangetoond. Dat meldt de Europese Commissie. Apotheken, ook online, en ziekenhuizen moeten de code controleren voor ze het geneesmiddel aan een patiënt geven.
De maatregel is bedoeld om vervalsingen van geneesmiddelen tegen te gaan en daarmee de veiligheid en kwaliteit van in de EU verkochte geneesmiddelen te waarborgen. Farmaceutische bedrijven zijn voortaan verplicht een 2D-streepjescode en een antimanipulatiehulpmiddel op de verpakking aan te brengen.
Tips hoe je vervalste medicijnen online en in de apotheek herkent
Gevaarlijke geneesmiddelen
"Dit is een extra vangnet om burgers te beschermen tegen de gevaren van niet-toegelaten, ondoeltreffende of gevaarlijke geneesmiddelen", zegt EU-commissaris Vytenis Andriukaitis ( Gezondheid en Voedselveiligheid ).
Geneesmiddelen die voor 9 februari zonder veiligheidsvoorzieningen zijn geproduceerd, mogen op de markt blijven tot hun vervaldatum.
De bittere pil
In Nederland komen vervalste en slecht werkende medicijnen vooral via de  illegale handel binnen. Er zijn zelfs enkele gevallen waarbij illegale geneesmiddelen in de apotheek zijn terechtgekomen, laat de ZEMBLA-uitzending ' De bittere pil ' zien.
Bekijk een fragment uit de uitzending:

 Bron: ANP

Meer over:

de bittere pil
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.