Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell in hoger beroep in klimaatzaak

20-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
shell moerdijk ANP
Shell gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het bedrijf verplicht is de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Het vonnis was wereldwijd een unicum.
De rechter eiste dat Shell in 2030 45 procent minder CO2 uitstoot dan in 2019. Voor de rechtbank staat vast dat de multinational bijdraagt aan de opwarming van de aarde "vanwege de enorme omvang van de CO2-uitstoot waar ze verantwoordelijk voor is". De zaak was aangespannen door Milieudefensie, een aantal andere NGO’s en 17.000 burgers.
Shell-topman Ben van Beurden ontkent niet dat er dringend actie nodig is: “Maar we gaan in beroep omdat een rechterlijke uitspraak tegen één bedrijf niet effectief is. Er is duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamentele verandering in het hele energiesysteem stimuleert.” Shell heeft de ambitie om uiterlijk in 2050 een bedrijf te worden dat netto geen CO2 uitstoot. Dat betekent dat alle CO2 die het bedrijf uitstoot, wordt afgevangen of gecompenseerd.

Lees hier de verklaring van Shell. 

'Gevaarlijk voor onze toekomst'

Milieudefensie hield er al rekening mee dat Shell in beroep zou gaan. Toch noemt directeur Donald Pols het "gevaarlijk voor onze toekomst" dat Shell het hoger beroep doorzet: "Shell kan zijn geld en energie beter steken in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering, hoe langer het bedrijf daarmee wacht hoe ernstiger de gevolgen voor ons allemaal.”
Eerder zei Milieudefensie te onderzoeken hoe ze ook andere bedrijven kunnen bewegen tot het verminderen van de CO2-uitstoot. "Het vonnis in de zaak Shell en zorgt voor voldoende ruimte. De Rechtbank oordeelde dat klimaatveranderingen een bedreiging vormt voor de mensenrechten en dat ook bedrijven de plicht hebben die te respecteren."

'De hel van Shell'

Vorig jaar liet Zembla in de uitzending 'De hel van Shell' zien wat de gevolgen zijn van de oliewinning in Nigeria. 

Bekijk de uitzending 'De hel van Shell':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.