Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Milieudefensie bekijkt vervolgstappen na gewonnen rechtszaak tegen Shell

28-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
532 keer bekeken
  •  
shell moerdijk ANP
Na de gewonnen klimaatzaak tegen Shell zint Milieudefensie op meer actie. De organisatie is zich nu aan het oriënteren op de mogelijkheden om meer bedrijven te bewegen tot het verminderen van hun CO2-uitstoot. Van nieuwe rechtszaken zal niet direct sprake zijn, maakt een woordvoerder duidelijk. Liever gaat Milieudefensie met bedrijven in gesprek. Wel met het vonnis van de rechtbank in Den Haag in de hand.
De uitspraak in de zaak Shell is wereldnieuws. Niet alleen de pers, maar ook milieuorganisaties over de hele wereld hebben de zaak met grote belangstelling gevolgd. In Frankrijk is de milieuorganisatie Notre Affaire à Tous een rechtszaak tegen het oliebedrijf Total begonnen. De organisatie heeft laten weten de uitspraak van de Nederlandse rechter te gebruiken in de rechtszaak tegen Total.

Lees ook: ‘Inspanningen oliesector onvoldoende om klimaatdoelen te behalen’

Milieudefensie vindt het belangrijk na de gewonnen rechtszaak niet stil te zitten: "Als grote vervuilers niet meedoen, zijn we de sjaak. Dan bereik je niets", schetst de woordvoerder het belang van vervolgstappen. Het vonnis in de zaak tegen Shell biedt daarvoor genoeg ruimte. De rechtbank oordeelde dat klimaatverandering een bedreiging vormt voor de mensenrechten en dat ook bedrijven de plicht hebben die te respecteren.

Discussie over vervolgstappen

Over de precieze vervolgstappen wordt nog volop "intern discussie" gevoerd, zegt de woordvoerder. Directeur Donald Pols zegt in een interview met het AD dat rechtszaken niet de voorkeur hebben, omdat de klimaatcrisis "zo urgent is dat we niet de tijd hebben voor langdurige juridische procedures". Als opties noemt hij onder meer het benaderen van "het ecosysteem rond Shell" of het aanschrijven van de tien grootste CO2-uitstoters van Nederland. "Ik wil geen dreigement op tafel hebben, maar met de uitspraak van de rechter hebben we wel een machtsmiddel waardoor een bedrijf iets gemakkelijker naar ons gaat luisteren", aldus Pols.

Shell in beroep tegen uitspraak

De woordvoerder van Milieudefensie zegt dat de organisatie de afgelopen jaren volledig gericht is geweest op de zaak tegen Shell. Het is volgens hem niet realistisch om nu direct weer een hele reeks van dat soort zaken aan te spannen.

Lees ook: Milieudefensie wint historische klimaatzaak van oliereus Shell

Bovendien is het maar de vraag of de gerechtelijke procedure voorbij is. Shell reageerde na de uitspraak: “We verwachten in beroep te gaan tegen de teleurstellende uitspraak van de rechtbank van vandaag.”
Milieudefensie heeft eerder bij de overheid een lijst opgevraagd van de bedrijven met de hoogste uitstoot. Op de eerste plaats staat Tata Steel. Pols zei tegen Nieuwsuur al dat hij graag met de staalfabriek in gesprek wil over verduurzaming. Na Tata volgen de energiebedrijven RWE en Vattenfall. Qua binnenlandse emissie staat Shell op plaats vier. Daarna volgen de chemische industrie op bedrijventerrein Chemelot in Zuid-Limburg, Engie en chemiebedrijf DOW.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.