Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rutte: Blok kan gewoon doorgaan als minister van Buitenlandse Zaken

20-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rutte beter
Rutte ANP persco
"Mijn ervaring is bij de internationale politiek dat als je een fout maakt en je zet het recht dat dat ook echt wordt gewaardeerd en dat dat de effectiviteit van het Nederlands buitenlandbeleid niet in de weg staat." Dat zei premier Rutte over de omstreden uitlatingen van minister Blok over de multiculturele samenleving.
Rutte sprak over Blok na de persconferentie die volgde na afloop van de eerste vergadering van het kabinet na het reces. De premier noemt het 'belangrijk' dat Blok heeft gezegd dat hij de woorden terugneemt die hij ongelukkig en onzorgvuldig heeft gekozen.
Mislukte staat
De  opmerkingen die Blok vorige maand maakte  tijdens een bijeenkomst voor Nederlanders die bij internationale organisaties werken, vielen verkeerd bij oppositie én coalitie. Hij stelde onder meer geen multicultureel land te kennen waar mensen vreedzaam samenleven en weet dat aan het onvermogen van mensen "om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen". Verder zette hij Suriname weg als een zogeheten mislukte staat en Oost-Europese landen als haarden van vreemdelingenhaat.
Blok wil gesprek met beledigd Suriname
Rutte: "Ik vind het goed dat hij contact heeft gezocht met die landen en dat hij heeft gezegd: 'luister jongens, zo zit het.'" De premier verwacht dat Blok "prima kan door functioneren" als minister.
Kamerbrief
De VVD-minister probeerde met vorige week met een brief een bijna eensgezind verontwaardigde Tweede Kamer te sussen. De Kamer heeft Blok al laten weten hem na de zomerpauze meteen aan de tand te willen voelen. Er volgt een debat.

Meer over:

stef blok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.