Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Blok wil gesprek met beledigd Suriname

17-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stef blok
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil verder praten met Suriname, dat nog altijd boos is over de beledigende uitspraken die de minister vorige maand deed. Blok heeft de voormalige Nederlandse kolonie al zijn excuses aangeboden, maar Suriname neemt daarmee geen genoegen.
Blok zette Suriname vorige maand tijdens een besloten bijeenkomst voor Nederlanders die bij internationale organisaties werken weg als een mislukte staat. De aanduiding 'failed state' wordt doorgaans gebruikt voor landen waar bestuur en rechtsstaat totaal ontbreken, zoals Somalië. Maar Blok schaarde ook Suriname daaronder, omdat de verschillende bevolkingsgroepen er niet goed zouden samenleven.
Kijk de beelden met de omstreden uitlatingen van Blok terug
De Surinaamse regering ontstak in woede en ontbood de Nederlandse zaakgelastigde om haar verontwaardiging over te brengen. Paramaribo noemde de uitlatingen "destabiliserend en denigrerend" en bespeurde zelfs "een mogelijke agenda van herkolonisatie".  De excuusbrief die Blok daarop stuurde, is voor Suriname niet genoeg. Die zou "de onjuistheden niet wegnemen". 
Blok wacht niet af tot Suriname bij hem aanklopt. "Ik heb ze laten weten dat ik graag weer met ze in gesprek wil gaan. Ik zal iedere gelegenheid die zich daarvoor voordoet aangrijpen."
Blok stuurde donderdag een brief naar de Kamer waarin hij verder afstand deed van zijn uitlatingen. Hij zei toen ook dat hij moeite heeft gedaan om de banden met mogelijk gekwetste landen te verbeteren: "Ik heb contact gezocht met de premiers van de Caribische landen van ons Koninkrijk alsook met de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname. Ook heb ik contact gezocht met andere landen die zich gekwetst hadden kunnen voelen door mijn uitspraken."
Vicepremier De Jonge vindt dat minister Blok 'tuurlijk' door kan gaan als bewindsman.  Dat schrijft de NOS .  De Jonge zei dat het goed is dat er een Kamerdebat volgt over de kwestie en dat het goed wordt uitgepraat, maar dat 'we daarna weer gewoon aan het werk gaan'.  Volgens de vicepremier moet de zaak niet groter worden gemaakt dan hij is. 

Meer over:

stef blok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.