Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Stef Blok: ‘Suriname is een mislukte staat, door etnische opdeling’

18-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2149 keer bekeken
  •  
stef blok
Suriname is een 'failed state' en dat komt 'door etnische opdeling', volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Dat blijkt uit filmbeelden die ZEMBLA in handen heeft. Blok deed de uitspraak vorige week dinsdag in Den Haag tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. De bron, waarvan ZEMBLA de opnames toegespeeld kreeg, zegt dat vele toehoorders ‘geschokt’ waren over wat Blok die middag zei. De bron wenst anoniem te blijven.
'Minister Stef Blok: 'Suriname is a failed state due to ethnic division''
Multiculturele samenleving
Op de bijeenkomst, de zogenaamde ‘Touch Dutch Base’, ging Blok in gesprek met zo’n tachtig toehoorders, onder meer over xenofobie en de angst voor migranten, zo blijkt uit de filmopnames.  Blok zegt dat hij geen enkel multicultureel land in de wereld kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven.

Blok: " Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (....) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet."
Suriname
Iemand in de zaal noemt Suriname als voorbeeld van een multicultureel land waar mensen vreedzaam met elkaar leven. 

Blok: " Dus de partijen in Suriname zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld? Een functionerende rechtstaat en democratie? (...)  Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling."
Singapore
Een andere toehoorder geeft Singapore als voorbeeld.

Blok: " Singapore is inderdaad een klein mini-landje, extreem selectief in z’n migratie. (…) Die laten geen arme migranten toe. Ja, eventueel voor de schoonmaak."
Turkse bakker
Volgens Blok loopt iedere samenleving snel ‘tegen haar grenzen’ aan als er veel migranten komen. 

Blok: "(…) al s je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last."
Genen
De minister stelt dat het genetisch bepaald is dat de mens graag opereert in een groep gelijken en dat we het daarom moeilijk vinden om met vreemden om te gaan. 

Blok: '' Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen .''
Oost-Europa
Blok denkt dat het niet gaat lukken om met Oost-Europese landen binnen de EU afspraken te maken over de opvang van vluchtelingen. Hij vindt ook dat daar niet op moeten worden aangedrongen, want ‘ gekleurde mensen’ hebben daar volgens hem geen enkele kans op een normaal leven. 

Blok: "( …)  Loop eens over straat in Warschau of in Praag, daar lopen helemaal geen gekleurde mensen. Die mensen zijn binnen een week weg. Worden letterlijk waarschijnlijk in elkaar geslagen. Die hebben daar geen leven.''
Stef Blok op beeld

Reactie minister Blok
Gevraagd om een reactie zegt minister Blok: ''O p 10 juli heb ik tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders gesproken die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Mijn doel was een open uitwisseling te stimuleren en van de deelnemers hun ervaringen te horen. Mijn inbreng tijdens de vraag & antwoordsessie van de bijeenkomst was er deels op gericht te prikkelen. Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen.''

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Meer over:

stef blok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.