Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rusland moet tienduizenden euro’s schadevergoeding betalen aan nabestaanden Magnitski

27-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Geld en gif uit  moskou still
Rusland heeft tal van regels geschonden in de zaak van advocaat Sergej Magnitski die tien jaar geleden overleed in een Russische gevangenis. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt Moskou daarom tot betaling van in totaal 34.000 euro schadevergoeding aan Magnitski’s vrouw en moeder.
De 37-jarige jurist was een belangrijke getuige in een proces over belastingontduiking. Hij werd voor belastingfraude aangeklaagd en vastgezet nadat hij Russische overheidsfunctionarissen van corruptie had beschuldigd.
Oproep aan EU-landen: steun Magnitsky-wet
Magnitski is mishandeld in de gevangenis en overleed daar door gebrek aan adequate medische zorg, oordeelt het hof in Straatsburg. Zijn aanhouding was op zich niet onrechtmatig, maar zijn voorarrest van een jaar was volgens de rechters veel te lang. Zij bekritiseren ook zijn "oneerlijke" postume veroordeling voor belastingontwijking in 2013.

Geld en gif uit Moskou
In de ZEMBLA-uitzending ‘Geld en gif uit Moskou’  komt  Magnitski’s opdrachtgever Bill Browder aan het woord. Hij voert sinds de dood van Magnitski wereldwijd campagne om sancties in te stellen tegen de Russische betrokkenen bij deze zaak. Dit tot ongenoegen van het Kremlin. Verschillende sleutelfiguren in de fraudezaak zijn inmiddels ook onder verdachte omstandigheden omgekomen.
De VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, en de drie Baltische staten hebben een wet vernoemd naar Magnitski , waarmee sancties aan Russische mensenrechtenschenders (kunnen) worden opgelegd. De EU werkt ook aan zo'n systeem.

Bekijk hier de uitzending 'Geld en gif uit Moskou':
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.