Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

Magnitsky-activist Bill Browder opgepakt op verzoek van Rusland

29 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuut
Bill Browder
De Britse zakenman en activist Bill Browder heeft woensdag korte tijd vastgezeten in Spanje. Hij werd  daar opgepakt op basis van een Russisch arrestatiebevel. Browder is in Rusland veroordeeld tot negen jaar cel voor belastingontduiking en fraude.
Browder, die een investeringsmaatschappij in Moskou had, ontdekte in 2007 een enorme belastingfraude waar Russische ambtenaren en politieofficieren bij betrokken waren. Eén van zijn advocaten, Sergei Magnitsky, werd in 2008 gearresteerd en een jaar lang onder onmenselijke omstandigheden vastgehouden, totdat hij in zijn cel overleed.
Lees meer over Bill Browder en Magnitsky en kijk de uitzending hierover terug
Sindsdien voert Browder wereldwijd campagne om sancties in te stellen tegen de Russische betrokkenen bij deze zaak. Dit tot ongenoegen van het Kremlin. 
'Arrestatie is absurd'
De Britse parlementariër Peter Bottomley reageert verontwaardigd op de arrestatie van Browder. T egen persbureau AP zegt hij : “Het is absurd dat een Brit die de onmenselijke behandeling van Sergei Magnitsky aan het licht heeft gebracht, wordt gearresteerd op verzoek van de Russen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's