Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Magnitsky-activist Bill Browder opgepakt op verzoek van Rusland

29-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Bill Browder
De Britse zakenman en activist Bill Browder heeft woensdag korte tijd vastgezeten in Spanje. Hij werd  daar opgepakt op basis van een Russisch arrestatiebevel. Browder is in Rusland veroordeeld tot negen jaar cel voor belastingontduiking en fraude.
Browder, die een investeringsmaatschappij in Moskou had, ontdekte in 2007 een enorme belastingfraude waar Russische ambtenaren en politieofficieren bij betrokken waren. Eén van zijn advocaten, Sergei Magnitsky, werd in 2008 gearresteerd en een jaar lang onder onmenselijke omstandigheden vastgehouden, totdat hij in zijn cel overleed.
Lees meer over Bill Browder en Magnitsky en kijk de uitzending hierover terug
Sindsdien voert Browder wereldwijd campagne om sancties in te stellen tegen de Russische betrokkenen bij deze zaak. Dit tot ongenoegen van het Kremlin. 
'Arrestatie is absurd'
De Britse parlementariër Peter Bottomley reageert verontwaardigd op de arrestatie van Browder. T egen persbureau AP zegt hij : “Het is absurd dat een Brit die de onmenselijke behandeling van Sergei Magnitsky aan het licht heeft gebracht, wordt gearresteerd op verzoek van de Russen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.