Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

Oproep aan EU-landen: steun Magnitsky-wet

7 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Bill Browder
Europarlementariërs roepen hun regeringen op om de daders van mensenrechtenschendingen aan te pakken. Ze pleiten voor de invoering van de zogeheten Magnitsky-wet. Maandag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om te stemmen of er een Europese versie van deze wet moet komen.

Het voorstel moet zorgen dat individuele schenders van mensenrechten worden aangepakt. Hun tegoeden kunnen dan bevroren worden en ze krijgen geen toegang meer tot Europese landen. De oproep deze wet te steunen staat in 27 Europese kranten en websites.
Bekijk onze uitzending 'Geld en gif uit Moskou'
Wereldwijd campagne
Sergei Magnitski was een Russische advocaat die in 2009 in een cel in Moskou overleed nadat hij een enorme belastingfraude had ontdekt. In de ZEMBLA-uitzending ‘Geld en gif uit Moskou’  komt  Magnitsky’s opdrachtgever Bill Browder aan het woord. Hij voert sinds de dood van Magnitsky wereldwijd campagne om sancties in te stellen tegen de Russische betrokkenen bij deze zaak. Dit tot ongenoegen van het Kremlin. Verschillende sleutelfiguren in de fraudezaak zijn inmiddels ook onder verdachte omstandigheden omgekomen.

Nederlandse regering
In Nederland is ondertussen in al die jaren nooit serieus werk gemaakt van de motie over de Magnitsky sancties. Bill Browder besluit eind 2017 opnieuw campagne te gaan voeren voor uitvoering van de motie in Nederland, maar krijgt weinig respons uit Den Haag. De Nederlandse regering wil het invoeren als de hele EU meedoet. 

In zes landen is de Magnitsky-wet al ingevoerd. Het gaat om de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittanni ë en de drie Baltische staten.
‘Beschamend’
“Het is beschamend dat de Europese Unie nog niet in dit rijtje staat", aldus de briefschrijvers onder wie Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) en Europarlementariër Marietje Schaake (D66). In het voorstel van Blok wordt de naam van Magnitsky niet genoemd.
Om het voorstel erdoor te krijgen is unanimiteit nodig. Die ontbreekt vooralsnog binnen de EU. Blok zei vorige maand te hopen nog dit jaar steun uit alle EU-landen te krijgen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's