Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Revalidatie-instelling Ciran wilde megaclaim schikken voor paar miljoen

09-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Ciran
De revalidatie-instelling Ciran uit Venlo, waarover ZEMBLA eerder dit jaar onthulde dat het sjoemelde met declaraties, heeft geprobeerd een megaclaim van VGZ af te kopen voor 3,8 miljoen euro. VGZ heeft echter vijf keer zoveel geëist van de in opspraak geraakte zorginstelling. De rechter ziet het schikkingsvoorstel van Ciran als een schuldbekentenis.
In maart onthulde ZEMBLA dat Ciran in conflict was geraakt met zorgverzekeraars wegens dubieuze declaraties. Volgens Zilveren Kruis en VGZ bracht de revalidatie-instelling honderden euro’s teveel in rekening voor intakegesprekken. Zorgverzekeraar DSW stelde dat Ciran 'medisch specialistische revalidatie' declareerde maar die zorg niet leverde. Volgens DSW moest de zorgverzekeraar daardoor onterecht 600.000 euro zorggeld per jaar aan Ciran betalen.
Eind oktober won VGZ een kort geding tegen Ciran vanwege de teveel gedeclareerde zorg. De zorgverzekeraar eist nu ruim twintig miljoen euro ten onrechte uitgekeerd zorggeld terug. In december moest VGZ alsnog zeven miljoen euro aan Ciran betalen voor gemaakte zorgkosten, maar op dat bedrag liet de zorgverzekeraar meteen beslag leggen.
Verschillende bedrijven die met Ciran samenwerkten werden begin december failliet verklaard. Daardoor is Ciran feitelijk ook failliet. 
Ciran failliet: 'heeft alles te maken met de uitzending van Zembla
Veel te hoge bedragen
Ilse Volkstedt is verzekerd bij Zilveren Kruis en zag na de intake bij Ciran af van behandeling omdat ze er geen vertrouwen in had. Aan ZEMBLA liet ze de facturen zien:
Schikkingsvoorstel
RTL Nieuws schrijft dat Ciran afgelopen zomer heeft geprobeerd om het conflict met zorgverzekeraar VGZ te schikken. In een recent vonnis van de Arnhemse voorzieningenrechter staat dat Ciran aanbood 3.837.400 euro te betalen, maar VGZ eist twintig miljoen euro. In datzelfde vonnis staat dat Ciran met een andere zorgverzekeraar wel een schikking trof, voor een bedrag van ruim 4,3 miljoen euro. Ciran bevestigt dat er inderdaad schikkingsvoorstellen zijn gedaan.
Schuldbekentenis
De Arnhemse rechter ziet het schikkingsvoorstel als aanwijzing dat Ciran inderdaad te veel heeft geïncasseerd van de verzekeraars en daarom geld moet terugbetalen. Daarmee zou het voorstel van Ciran een schuldbekentenis zijn.
VGZ laat aan RTL Nieuws weten dat de bedragen te ver uiteen lagen om het schikkingsvoorstel te accepteren. Tegen RTL Nieuws zegt de zorgverzekeraar: "Wij hebben op meerdere punten fraude geconstateerd, en kunnen het tegenover onze verzekerden en de toezichthouders niet maken om te schikken als dat voorstel onvoldoende is."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.