Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ciran failliet: 'heeft alles te maken met de uitzending van Zembla'

06-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1925 keer bekeken
  •  
Ciran
Meerdere aan zorginstelling Ciran gelieerde bedrijven zijn woensdagochtend failliet verklaard. Daardoor is Ciran feitelijk failliet. Dat meldt de website Skipr. Een externe woordvoerder van het bedrijf wijt het faillissement aan de uitzending van Zembla eerder dit jaar. 
Zembla onthulde in maart dit jaar onder meer dat Ciran te veel geld declareerde bij de verzekeraar en klachten van patiënten opklopte, zodat het bedrijf vooral behandelingen kon geven waarbij ze een hoger bedrag kon declareren. Drie verzekeraars vermoeden fraude en weigeren al maanden door Ciran verleende zorg uit te betalen. Zembla meldde eind oktober dat Ciran daardoor miljoenen misloopt en de instelling in financieel zwaar weer zit.
Het faillissement heeft volgens externe woordvoerder Kay van de Linde "alles te maken met de uitzending van Zembla." Van der Linde zei tegen website Skipr dat "dit zijn weerslag heeft gehad op het bedrijf."
Woordvoerder Jaap de Bruijn van VGZ reageert op LinkedIn op de opmerking van Kay van de Linde. "Maar... die uitzending ging over voor tonnen verkeerd gedeclareerde zorg. Dus: het handelen van de instelling veroorzaakte de uitzending  en die veroorzaakte het faillissement. Kortom: faillissement is gevolg van wanbeleid en verkeerde declaraties. Lijkt mij. Doorzichtige en niet lang houdbare verdedigingslijn. Van de Linde zou beter moeten weten. "
Salarissen niet uitbetaald
Een van de failliet verklaarde BV's is Top-Care Health. Top-Care BV is het moederbedrijf waaruit de stichting Ciran voortkomt. Het bedrijf behandelde op negentien plekken in Nederland een groot aantal Ciran-patiënten. Ciran kon Top-Care vanwege de eigen problemen niet meer betalen voor die behandelingen. PRB doet de administratie en ICT voor Top-Care en raakte als gevolg ook in de problemen. De twee bedrijven konden volgens de Limburger de salarissen van hun in totaal tweehonderd medewerkers in november niet betalen. De rechtbank verleende vorige week uitstel van betaling aan de bedrijven. Uiteindelijk was er geen redden meer aan.
Vrijdag zou het hoger beroep dienen tegen een beslissing van de kortgedingrechter in Arnhem.  Of dat nu doorgaat is niet duidelijk. Ciran had de zaak aangespannen tegen zorgverzekeraar VGZ. De zorginstelling eiste bij de kortgedingrechter dat VGZ per direct de declaraties weer gaat uitbetalen. Maar de kortgedingrechter wees de eis af. De rechter ziet genoeg aanwijzingen die het vermoeden onderbouwen dat Ciran onverzekerde zorg declareerde.
VGZ wint kort geding van Ciran en hoeft declaraties niet te betalen
20 miljoen euro
In totaal gaat het mogelijk om 20 miljoen euro aan declaraties die VGZ waarschijnlijk ten onrechte aan Ciran uitbetaalde, maar dat bedrag kan nog hoger zijn. Dat moet een rechter nog vaststellen in een bodemprocedure.
Kijk de uitzending over Ciran: 'Beter worden van ziek zijn': 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.