Zembla

Beter worden van ziek zijn

  •  
01-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
924 keer bekeken
  •  
Mediteren met Tibetaanse monniken en holistische behandelingen, uitgevoerd door fysiotherapeuten en psychologen. 'De kunst van gezond zijn', noemt de multidisciplinaire revalidatie instelling Ciran dat. De kosten, vaak meer dan 15.000 euro per persoon, worden grotendeels uit het basispakket van de zorgverzekeraar vergoed.
Ciran heeft een jaaromzet van ruim veertig miljoen euro. De patiënten, meestal mensen met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten, kunnen na de behandeling van zestien weken weer aan het werk of maatschappelijk en sociaal actief zijn, stelt Ciran.
ZEMBLA spreekt met insiders, patiënten en deskundigen en ontdekt een waslijst aan ernstige misstanden bij deze instelling. Zo krijgen de jonge fysiotherapeuten en psychologen die bij Ciran komen werken te horen dat ze alles moeten vergeten wat ze tijdens hun studie hebben geleerd. Want alleen de ‘Ciran-methode’ werkt. Er worden veel te hoge declaraties ingediend en revalidatieartsen zijn nauwelijks bij de behandelingen van de patiënten betrokken. Hoe kan het dat Ciran al zeventien jaar lang zo te werk gaat, zonder dat er door de zorgautoriteiten wordt ingegrepen? Zembla onderzoekt de werkwijze van Ciran.
ZEMBLA - Beter worden van ziek zijn, woensdag 1 maart 2017 om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2
Samenstelling & regie: Dirk Mostert
Research: Frans Glissenaar en Ruth Nederveen
Transcriptie van deze uitzending.

De reactie
 van Ciran op de vragen van ZEMBLA.
Lees  hier  de reactie van de Nederlandse Zorgautoriteit waarin ze onder andere vraagt signalen van misbruik van zorggeld te melden via een speciaal  meldpunt .
Position paper van Ciran.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.