Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Regering Curaçao eist excuses van Blok

20-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eugene Rhuggenaath en Blok
De regering van Curaçao heeft donderdag de uitspraken van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken "ten zeerste" veroordeeld. ZEMBLA stuitte vorige week op beelden waarop Blok zei dat hij geen vreedzame multiculturele samenleving kent.
Coalitie wil nu geen debat met Blok over controversiële uitspraken
Minister-president van Curaçao, Eugene Rhuggenaath stelt dat Blok in het buitenland niet alleen Nederland vertegenwoordigt. Maar met Curaçao, Aruba en Sint-Maarten "ook drie multi-etnische, multireligieuze en multiculturele landen in het Koninkrijk".

Hij noemt de uitdrukkingen van Blok niet representatief voor de realiteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk. "Als Curaçao zijn wij trots op het feit dat wij een samenleving zijn bestaande uit mensen afkomstig uit alle delen van de wereld, die naast elkaar leven in vrede en harmonie, ondanks de verschillende etnische en religieuze achtergronden."

'Destabiliserende en denigrerende uitspraken'
Eerder heeft de Surinaamse regering de Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks op het matje geroepen en hem een protestbrief aangeboden. Aanleiding hiervoor zijn de 'destabiliserende en denigrerende uitspraken' die minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vorige week heeft gedaan over Suriname. Dit heeft het overheidsorgaan Nationaal Informatie Instituut (NII) bekendgemaakt.
Volgens het NII zijn de uitspraken van Blok bedoeld om 'Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen' zodat Suriname internationaal geïsoleerd raakt. Zijn uitspraken zouden kunnen horen bij een 'mogelijke agenda van herkolonisatie', aldus het NII.

Mislukte staat
Woensdag publiceerde ZEMBLA uitspraken van Blok waarin hij Suriname een mislukte staat noemde omdat er sprake is van vele bevolkingsgroepen die niet vreedzaam zouden samenleven.
Bekijk hier de uitspraken van Stef Blok
Surinaamse vlag
Excuses
De regering in Paramaribo wil dat Blok zo snel mogelijk zijn uitspraken intrekt en excuses aanbiedt aan het Surinaamse volk. Verder zal Suriname de internationale gemeenschap ook informeren over deze kwestie, meldt de voorlichtingsorganisatie.

De uitspraken van de minister staan voor Suriname in schril contrast met de wens van de Nederlandse regering om de relatie met Suriname te normaliseren. Dat zou betekenen dat Nederland weer een ambassadeur kan afvaardigen. 

Negatief reisadvies
In juli vorig jaar verbood president Desi Bouterse de komst van ambassadeur Anne van Leeuwen, omdat Nederland zich te veel met de binnenlandse aangelegenheden van Suriname zou bemoeien. Het negatieve reisadvies van Nederland voor Suriname is daar een voorbeeld van, aldus het NII. Reizigers worden namelijk gewaarschuwd voor gewelddadige criminaliteit, in het bijzonder berovingen, en krijgen ze het advies bepaalde delen van het land te mijden.

Meer over:

stef blok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.