Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rederij MSC Zoe betaalt 3,4 miljoen euro schadevergoeding

28-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Oproep MSC - MJ
De rederij van het containerschip MSC Zoe betaalt ruim 3,4 miljoen euro voor de containerramp die 2 januari 2019 plaatsvond boven de Waddeneilanden. Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) weten aan de Tweede Kamer.

Het geld komt bovenop de bedragen die rederij MSC eerder al uittrok voor de berging en het opruimen van de lading die overboord was geslagen.

Onderzoek milieuschade 
Het bedrag is voor meerdere doelen bestemd. Ruim 855 duizend euro is een vergoeding voor de claims die het Rijk en andere partijen indienden. Ruim 750 duizend euro is een vergoeding voor de contracten die het Rijk sloot met vissers, om delen van de lading uit zee te halen.

Lees ook: 'Geen vervolging kapitein voor containerverlies ramp MSC Zoe'

MSC draagt ook ruim een half miljoen euro bij aan een onderzoek naar de mogelijke milieuschade van de ramp. Mocht daar sprake van blijken te zijn, dan kan op de verzekeraar van MSC nog eens maximaal 7 miljoen euro worden verhaald.


De ramp op het wad
Nog niet alle lading van de containerramp is gevonden. De rest van het geld is daarom onder meer bedoeld om vissers te vergoeden die nog spullen in hun netten aantreffen, bergingen uit zee en toekomstige schoonmaakacties van de stranden. Onlangs maakte Stichting Noordzee nog bekend dat er sinds de ramp, nog altijd een kwart van het afval op de zeebodem ligt: dat komt neer op 800.000 kilo afval. 


Zembla maakte een tweeluik over de ramp met het containerschip MSC Zoe, waarin we onderzoek deden naar de toedracht van het ongeluk. 

Kijk hier deel 1 van de Ramp op het wad: 
En hier deel 2: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.