Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Q-koortspatiënten kunnen vanaf vandaag schadevergoeding aanvragen

01-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Q-koorts test
Patiënten die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen kunnen vanaf maandag een aanvraag indienen voor een vergoeding. Per aanvraag wordt maximaal 15.000 euro uitgekeerd.
Mensen die nu nog ziekteverschijnselen hebben of nabestaanden van mensen die aan de ziekte overleden, kunnen zich tot eind januari aanmelden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft er in totaal 14,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Twee derde daarvan werd door het vorige kabinet beschikbaar gesteld. Het huidige kabinet trok eind vorig jaar nog eens zo’n 5 miljoen euro uit.
'Ik wil ook normaal zijn': Emma is pas zes en lijdt aan Q-koorts
Q-koorts 1
Geitenboerderij
De Q-koorts, die door een bacterie van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen. De ziekte verspreidde zich vervolgens snel over het land. De meeste besmettingen vonden plaats tussen 2007 en 2010. Ruim vierduizend mensen raakten door de uitbraak besmet. Volgens officiële cijfers is de bacterie 74 patiënten fataal geworden, maar vermoedelijk zijn dat er meer.
‘Teleurstellend laag’
Met de compensatie is de rechtszaak van een groep van ongeveer driehonderd Q-koortspatiënten tegen de overheid niet van de baan. De Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels noemde het bedrag dat het kabinet uittrekt om patiënten tegemoet te komen “teleurstellend laag”.
Kijk de uitzendingen van ZEMBLA over Q-koorts terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.