Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De Q-koorts epidemie – het vervolg

  •  
20-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
837 keer bekeken
  •  
Tussen 2007 en 2011 is ons land in de ban van de grootste Q koorts epidemie ooit ter wereld. Q koorts is een levensbedreigende infectieziekte die onder meer door melkgeiten op mensen wordt overgedragen. ZEMBLA onthult in 2009 dat door laks optreden van de overheid de bestrijding te laat op gang komt. Economische belangen prevaleren boven de gezondheid van mensen. Tienduizenden mensen raken besmet.

Nu, tien jaar later, zijn de gevolgen van de epidemie nog dagelijks aanwezig. 74 mensen zijn inmiddels overleden. En ten minste 2000 mensen lijden aan chronische vermoeidheid, hebben een hartklepontsteking of kampen met ernstige vaatafwijkingen. De meeste geitenboeren zijn gecompenseerd voor de geleden schade. Voor de slachtoffers is niets geregeld. Waarom niet? En hoe gaat dat bij een volgende uitbraak?

ZEMBLA onderzoekt: wie beschermt ons tegen infectieziektes die van dier op mens overgaan?


Samenstelling & regie: Jos van Dongen
Research: Suzan Borst
Transcriptie van deze uitzending.

Antwoord op de Kamervragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over de slachtoffers van Q-koorts (15-11-2016).
ZEMBLA EXTRA
In ZEMBLA extra bij deze uitzending: ondanks de Q-koorts groeit het aantal geiten in Nederland in 'Vooruit met de geit'
Cover magazine Q-koorts
Lisa Smulders is 11 jaar. Toen ze voor school een spreekbeurt moest houden, hoefde ze niet lang na te denken: het werd Q-koorts, waar zij zelf ook besmet mee raakte.
En: Goed om te weten, 10 vragen over Q-koorts.
Lees het in ZEMBLA EXTRA
 
Het rapport 'Van verwerping tot verheffing''
De Commissie constateert dat er op verschillende momenten doortastender had kunnen en moeten worden opgetreden. In het verlengde van wat de Commissie hierover in Hoofdstuk 7 van dit rapport opmerkt, kan echter ook nu niet met zekerheid worden gezegd dat de uitkomsten het ziekteverloop dan ook daadwerkelijk anders waren geweest. Het ging bij de Q-koorts'om een vraagstuk waarbij veel onduidelijk was, en nog steeds is. Er was voor alle partijen een leerproces noodzakelijk, zowel wetenschappelijk als bestuurlijk en in de uitvoering. Wel kunnen  en moeten er lessen worden getrokken, om in de toekomst adequater op te treden bij  een soort gelijke uitbraak van een zoönose en het leerproces sneller te doorlopen. 
Van verwerping tot verheffing
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.