Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Q-koortspatiënten verliezen rechtszaak

25-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
excuus-om-q-koorts-kan-helend-werken
De Nederlandse Staat is niet tekortgeschoten in de voorlichtende taak over Q-koorts. De voorlichting was voldoende, oordeelde de rechtbank in Den Haag woensdag. Ook de genomen maatregelen waren voldoende.
De rechtbank heeft de vordering van de eisers afwezen, stond in het zeventig pagina's tellende vonnis.
De rechter boog zich over de vraag of de Nederlandse overheid aansprakelijk is voor de ziekte die ze hebben opgelopen. In totaal driehonderd patiënten hadden de Staat aansprakelijk gesteld. De overheid zou hen onvoldoende hebben geïnformeerd, gewaarschuwd en beschermd. ,,Het vertrouwen in de Staat is tot het nulpunt gedaald'', liet een van de slachtoffers weten. Hij benadrukte dat de schade vaak groot is, omdat velen door de ziekte hun baan of bedrijf kwijt zijn geraakt.
,,De rechtbank is van oordeel dat de algemene voorlichting over Q-koorts voldoende is geweest. Verder konden omwonenden en passanten op basis van de verstrekte informatie weten in welke gemeenten zich een (mogelijk) besmet bedrijf bevond", staat in het vonnis.
Het verwijt van de patiënten dat de genomen maatregelen onvoldoende of te traag waren, vond de rechtbank ook niet opgaan. ,,Hierbij moet de rechtbank beoordelen welke maatregelen de Staat op grond van wettelijke en verdragsrechtelijke verplichtingen had moeten nemen, en niet zozeer welke hij had kunnen nemen."

Luc Rohof, een van de advocaten van de Q-koortspatiënten, overweegt om in hoger beroep te gaan. ,,We gaan eerst het zeventig pagina's tellende vonnis bestuderen'', aldus Rohof.

In totaal raakten tussen de 50.000 en 100.000 mensen in Nederland besmet met Q-koorts. Zeker 4000 mensen werden ziek. Er vielen ten minste 74 doden. En ruim 2000 mensen lijden nog dagelijks aan de gevolgen, omdat ze er chronische vermoeidheid, een hartklepontsteking of ernstige vaatafwijkingen aan hebben overgehouden. De meeste geitenboeren zijn gecompenseerd voor de geleden schade. Voor de slachtoffers is niets geregeld.

In 2009 zond Zembla ‘ De Q-koorts epidemie ’ uit, een uitzending die veel losmaakte. Volgens artsen in ZEMBLA was de epidemie onderschat en waren er onnodig veel mensen ziek geworden. Er was veel kritiek op het handelen van staatssecretaris Bleker en minister Verburg. Niet lang na de uitzending begon de overheid met het ‘ruimen’ van besmette boerderijen.

Het systeem dat Nederland moet beschermen tegen een nieuwe uitbraak van een zoönose, een infectieziekte die kan worden overgedragen van dier op mens, biedt volgens Roel Coutinho, voormalig directeur van het Centrum Infectiebestrijding, geen garantie dat het op orde is . “Om te zeggen van we hebben het nu goed geregeld en het komt in orde, zal ik niet voor mijn verantwoordelijkheid durven nemen, zou ik niet durven zeggen”, aldus Coutinho in ZEMBLA  De Q-koorts epidemie - het vervolg . “We hebben het beter georganiseerd. Is het een garantie? Het antwoord is gewoon nee.” 

Bekijk ZEMBLA 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.