Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Psychologen: gemeenten krijgen jeugdhulp niet van de grond

01-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Jeugdzorg ANP
Gemeenten blijven aanmodderen met de jeugdhulp. De wachtlijsten lopen op en integrale hulp komt maar moeizaam tot stand, concludeert het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) op basis van eigen onderzoek.
Jeugdzorg ANP
 Sinds 2015 is niet het Rijk, maar de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het zou moeten leiden tot snellere, meer samenhangende en gepaste hulp aan jongeren.Door vermindering van de administratieve regeldruk zou meer ruimte ontstaan voor psychologen, pedagogen en psychotherapeuten. "Het tegenovergestelde lijkt te worden bereikt",  stelt het NIP .
Verslechtering  
Bij bijna zestig procent van de professionals met een wachtlijst is sprake van een langere aanmeldwachttijd dan nog als 'redelijk' kan worden aangemerkt. Dat is een verslechtering ten opzichte van vorig jaar.
Volgens de beroepsvereniging voor psychologen weten gemeenten en hulpverleners elkaar nog niet goed te vinden. Daarbij leidt gemeentelijke beleidsvrijheid tot "onduidelijke toegang en extra administratieve lasten". Samenwerking en integrale aanpak is volgens de psychologen vooral een idee, maar geen praktijk.
Het NIP wil met zorgverzekeraars, gemeenten en ministeries in gesprek om structurele verbeteringen door te voeren. Aan het onderzoek deden 285 vrijgevestigde psychologen, pedagogen en psychotherapeuten mee.
"Voor de jeugd ggz wordt 2018 het jaar van de waarheid" , zo stelt het NIP.
Ook psychiaters bezorgd
Naast de psychologen luidden kinder- en jeugdpsychiaters begin juni al de noodklok over de jeugdhulp. Specifiek hadden zij het over de kwaliteit van de zorg voor kinderen met psychische problemen. Veel kind- en jeugdpsychiatrie-afdelingen zijn gesloten of fors gekrompen. Door de afbraak en verzwakte positie van de kinder- en jeugdpsychiatrie ‘staat de kwaliteit van de zorg onder druk en komen de grenzen van verantwoorde zorg in zicht’, zeiden ze.
Kinderpsychiaters uiten grote zorgen over kwaliteit jeugdhulpverlening
ZEMBLA constateerde in de uitzending  ‘Kind van de Rekening’  vorig jaar ook al dat er veel mis is sinds de overgang van de jeugdzorg naar gemeenten. Gemeenten mogen zelf contracten afsluiten met zorgaanbieders. Deze marktwerking heeft nadelige gevolgen, zeiden jeugdzorgorganisaties tegen ZEMBLA. “Het gaat ten koste van de middelen die wij kunnen inzetten voor kinderen”, aldus Erik Heijdelberg van de William Schrikker Groep. 
Kijk terug: ZEMBLA - 'Kind van de Rekening':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.