Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kinderpsychiaters uiten grote zorgen over kwaliteit jeugdhulpverlening

  •  
09-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
362 keer bekeken
  •  
Jeugdzorg ANP
Kinder- en jeugdpsychiaters luiden de noodklok over de kwaliteit van de zorg voor kinderen met psychische problemen. Veel kind- en jeugdpsychiatrie-afdelingen zijn gesloten of fors gekrompen. Door de afbraak en verzwakte positie van de kinder- en jeugdpsychiatrie ‘staat de kwaliteit van de zorg onder druk en komen de grenzen van verantwoorde zorg in zicht.’

Dat blijkt uit een peiling die de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) hield onder haar leden. 240 van de 459 afdelingsleden vulden de enquête in. Conclusie is dat het vooral slechter gaat met de kind- en jeugdpsychiatrie sinds jeugdzorg een verantwoordelijkheid is geworden van gemeenten.

Kind van de Rekening
ZEMBLA constateerde in de uitzending ‘Kind van de Rekening’ vorig jaar ook al dat er veel mis is sinds de overgang van de jeugdzorg naar gemeenten. Gemeenten mogen zelf contracten afsluiten met zorgaanbieders. Deze marktwerking heeft nadelige gevolgen, zeiden jeugdzorgorganisaties tegen ZEMBLA. “Het gaat ten koste van de middelen die wij kunnen inzetten voor kinderen”, aldus Erik Heijdelberg van de William Schrikker Groep. 
Jeugdzorg ANP
Kijk 'Kind van de Rekening terug:
Dat onderschrijft het rapport van de NVvJ ook. Daaruit blijkt dat de belangrijkste redenen voor stoppen of afbouwen van kind en jeugdpyschiatrie-afdelingen zijn: “de administratielast, de moeizame onderhandelingen met gemeenten en de geringe vergoedingen.”
Bekijk ons dossier 'jeugdzorg'
Kinder- en jeugdpsychiaters die wel blijven werken hebben een enorme caseload en hoge werkdruk. Daarnaast zijn de wachtlijsten heel lang geworden en is het moeilijk kinderen klinisch te plaatsen of door te verwijzen en/of een crisisplek te regelen. Kinderen krijgen daardoor vaak te laat de specialistische zorg die ze nodig hebben.
Bij de gemeenten ontbreekt het volgens de psychiaters aan kennis.
De psychiaters vinden dat ze op deze manier niet in staat zijn om op een professionele manier hun werk te doen.
Een deel van de psychiaters (dertig procent) pleit voor landelijke afspraken. Meer dan de helft van de leden die de enquête invulden, vindt een terugkeer naar de zorgverzekeraar noodzakelijk.
Reactie GGZ Nederland
GGZ Nederland zegt in een reactie de ongerustheid van de psychiaters te delen, maar wil de ingeslagen weg toch doorzetten: “We moeten ons gezamenlijk met de ketenpartners en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inspannen om de transitie te laten slagen. Zodat alle kinderen op tijd de passende hulp krijgen die zij nodig hebben. We zien dus kansen en hebben zorgen. De zorgen moeten we samen met gemeenten oplossen om de kansen te kunnen pakken.”

Politiek
Het rapport van de NVvP viel samen met een debat in de Tweede Kamer over de jeugdzorg. Alle Kamerleden zijn het erover eens dat er te veel misgaat. Zo werd er gesproken over de te korte contracten die de gemeenten afspreken met zorgaanbieders. Daardoor hebben de zorgorganisaties geen zekerheid over hun voortbestaan.

Bij de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten zijn gemeenten aan hun lot overgelaten, vindt CDA-Kamerlid René Peters:
De staatssecretaris deed tijdens het debat verschillende beloften om de kwaliteit te verbeteren. Zo beloofde hij de gemeenten op te roepen om meerjarige afspraken te maken met zorgaanbieders en gaat hij er op toezien dat de verschillende regio’s werk maken van de wachtlijsten. Staatssecretaris Van Rijn kondigde aan dat de volgende voortgangsrapportage jeugdhulp in oktober verschijnt. De tussenevaluatie van de Jeugdwet staat voor komend voorjaar gepland.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor