Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Provincie wil speciaal team dat scherp toezicht houdt op afvalverwerker Vink

03-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Vink 04
De provincie Gelderland wil dat er een speciaal team komt dat  afvalverwerker Vink in de gaten gaat houden, meldt dagblad De Gelderlander. Het bedrijf mag zijn activiteiten uitbreiden, maar alleen als het akkoord gaat met het scherpe toezicht. Dat is te lezen in de nieuwe omgevingsvergunning die is opgesteld om uitbreiding van de activiteiten  van Vink mogelijk te maken.
Wanneer Vink niet akkoord gaat met de maatregel, dan eist de provincie dat het bedrijf zich opsplitst. De afvalverwerkingstak moet dan worden losgemaakt van de overige BV's van Vink. Ook de banden met een van de eigenaren, Henk Vink, moeten worden verbroken.  De omgevingsvergunning ligt zes weken ter inzage
Reactie Vink
In De Gelderlander reageert de afvalverwerker positief op de het voornemen van de provincie om een toezichtsteam in te stellen. Woordvoerder Kevelam laat weten dat het bedrijf het scherpe permanente toezicht verkiest boven opsplitsing van het bedrijf: "We moeten alles nog bestuderen, maar ik denk dat dit zeker geen onoverkomelijke bezwaren zal oproepen."
Met de maatregel denkt de provincie er zeker van te zijn dat Vink niet opnieuw in de fout gaat. In twee ZEMBLA-uitzendingen bleek dat Vink allerlei regels overtreedt. 
Wat fout ging bij Vink
In 'De Kunstgrasberg' bleek dat Vink een jaar in overtreding  was met de opslag van de kunstgrasmatten. De provincie gedoogde de situatie lange tijd. 
Kijk de uitzending 'De Kunstgrasberg' terug
De Gelderse Omgevingsdienst voerde in 2017 een diepgaand administratief onderzoek uit naar het bedrijf. Tientallen fouten werden ontdekt. Een van de fouten was dat het bedrijf vervuilde grond illegaal heeft gebruikt voor de bouw van nieuwbouwwijken in Barneveld.  Dat bleek in de uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'. Vink zelf houdt vol dat alles volgens de regels is gegaan. De provincie heeft afstand van die uitspraak genomen en staat achter het rapport van de Omgevingsdienst.
Bronnen binnen de Omgevingsdienst melden ZEMBLA ook dat Vink  zo’n 80 overtredingen heeft begaan met de verwerking van asbest. De bevindingen van de Omgevingsdienst over deze overtredingen met asbest wil de provincie niet openbaar maken, ondanks verzoeken van ZEMBLA om dit wel te doen.  

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.