Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Provincie Gelderland neemt afstand van verklaringen Vink

29-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Conny bieze
Voor het eerst heeft de provincie Gelderland publiekelijk afstand genomen van de verklaringen van Vink. Dat blijkt uit stukken op de website van de provincie. Het afvalbedrijf uit Barneveld uitte forse kritiek op het rapport van de Omgevingsdienst over de praktijken van Vink. Provinciebestuurder Conny Bieze laat via haar woordvoerder weten “nog steeds achter” het rapport te staan. “Dat Vink het daarmee oneens is, is voor rekening van het bedrijf.”
Vink liet zand dat vervuild was met de giftige stof styreen en landbouwgif herkeuren en gebruikte het in nieuwbouwwijken in Barneveld. Volgens de Omgevingsdienst was die herkeuring niet volgens de regels. Vink beweert van wel en wijst alle kritiek van de Omgevingsdienst van de hand in een woensdag gepubliceerde persverklaring.
'Twijfel over de kwaliteit van de grond'
De provincie is het eens met de bevindingen van de Omgevingsdienst en schrijft: “Een herkeuring is toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Een van de voorwaarden daarvan is, een verwijzing naar de resultaten van het eerste onderzoek. Dat is niet gebeurd. Verder blijkt uit het onderzoek dat er twee rapporten zijn over de kwaliteit van de grond met twee verschillende conclusies. Daarmee is er twijfel over de werkelijke kwaliteit van de grond.”
Kijk de uitzending over Vink terug
De Gelderse Omgevingsdienst voerde in 2017 een diepgaand administratief onderzoek uit naar het bedrijf. Tientallen fouten werden ontdekt. Een van de fouten was dat het bedrijf vervuilde grond illegaal heeft gebruikt voor de bouw van nieuwbouwwijken in Barneveld. ZEMBLA kreeg het rapport via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) in handen en bracht het nieuws 5 november naar buiten .
De vraag waarom de provincie niet ingreep bij het afvalbedrijf blijft nog steeds onbeantwoord. De provincie maakte woensdag bekend een nieuwe vergunning te verstrekken aan Vink.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.