Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie onderzoekt brand TUF Recycling, Kamerleden stellen vragen aan staatssecretaris

11-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Brand TUF 2
Kamerleden van SP en GroenLinks bereiden Kamervragen voor over de brand bij TUF Recycling in Dongen. Dat laten ze op Twitter en aan ZEMBLA weten. De Partij voor de Dieren wil dat de staatssecretaris voor donderdag met een reactie komt op de brand. De politie is gestart met een onderzoek naar de brand bij het omstreden kunstgras recyclingbedrijf.
De burgemeester van Dongen, Marina Starmans, laat aan Omroep Brabant weten dat ze twijfelt of de oorzaak van de brand wel is te achterhalen.  De gemeenteraad van Dongen had donderdagavond een vergadering gepland over de problemen bij TUF. Een uur voor de start van de vergadering brak er brand uit bij het bedrijf. 
Zeer grote brand bij omstreden kunstgras recyclingbedrijf TUF in Dongen
Vuur onder controle
De brandweer heeft het vuur onder controle. Nablussen kan nog een paar dagen duren. Het advies aan omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden, geldt niet meer. "De brandweer heeft voorkomen dat de brand vanuit de loods is overgeslagen naar kunstgrasmatten in de buitenruimte en naar omliggende bedrijven", laat Starmans weten.
Mega brand bij bedrijf dat grote hoeveelheden #kunstgras met zwaar vervuild #rubbergranulaat illegaal opslaat. Bedrijf stond bekend als veelpleger. Hoe is dit zo mis gegaan? Ik wil voor debat donderdag van @MinIenW overzicht van hoe er is gehandhaafd. https://t.co/F04duuJv0b
De brand heeft grote zwarte rookwolken, stank en neerslag van roet veroorzaakt.  "Een eerste meting door de brandweer geeft aan dat de neerslag niet anders is dan bij andere, reguliere branden. Er is geen sprake van bijzondere gevaarlijke stoffen in de roetneerslag. De brandweer blijft nog enkele dagen ter plaatse voor laatste werkzaamheden en controles", zo stelt de burgemeester omwonenden gerust in een verklaring. 
Waslijst aan overtredingen
TUF is samen met Vink uit Barneveld het enige bedrijf in Nederland dat tegen betaling van 10.000 tot 20.000 euro per veld, kunstgrasmatten recyclet. Althans, dat belooft het bedrijf te doen. In de praktijk blijken bergen kunstgrasmatten illegaal opgeslagen te liggen op het terrein van het bedrijf in Dongen.  Dat is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘De kunstgrasberg’ van 12 september 2018. In die uitzending blijkt dat TUF het al ruim twee jaar aan de stok heeft met de inspectie en de Omgevingsdienst.  Bij het bedrijf wordt tijdens iedere controle een waslijst aan overtredingen geconstateerd.
De gemeente kondigde een paar dagen terug aan maatregelen te nemen tegen het bedrijf. Ze bereidde een bestuursdwang voor. Het plan was om het bedrijf te dwingen om de bergen illegaal opgeslagen kunstgrasmatten op te ruimen. Weigerde het bedrijf dit, dan wilde de gemeente het zelf laten doen en de kosten verhalen op TUF.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.