Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zeer grote brand bij omstreden kunstgras recyclingbedrijf TUF in Dongen

11-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
TUF in de fik
Slechts enkele dagen nadat de gemeente Dongen maatregelen aankondigde tegen het omstreden bedrijf TUF in Dongen, staat het complex donderdagavond in lichterlaaie. Een zeer grote brand legde het bedrijf dat kunstgrasmatten recyclet compleet in de as. De vlammen sloegen metershoog uit het dak. De omgeving van het bedrijf werd gewaarschuwd via een NL Alert.
De brand is ontstaan in de loods van het bedrijf. Er is veel rookontwikkeling en omwonenden werden gewaarschuwd ramen en deuren gesloten te houden. Het nablussen gaat waarschijnlijk dagen duren, zo laat de gemeente in een statement weten:
Burgemeester #Dongen komt zojuist met dit statement over brand bij #Tuf Recycling. Ze laat zich verder niet zien. De directrice van TUF wel. Die zegt dat brand is begonnen bij een machine. #kunstgras #zembla pic.twitter.com/nqsrCKufyO
TUF Recycling is een van de hoofdrolspelers in de onlangs uitgezonden ZEMBLA-aflevering 'De Kunstgrasberg'. TUF is samen met Vink uit Barneveld het enige bedrijf in Nederland dat tegen betaling van 10.000 tot 20.000 euro per veld, kunstgrasmatten recyclet. Althans, dat belooft het bedrijf te doen. In de praktijk blijken bergen kunstgrasmatten illegaal opgeslagen te liggen op het terrein van het bedrijf in Dongen.  Dat is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘ De kunstgrasberg ’ van 12 september 2018. In die uitzending blijkt dat TUF het al ruim twee jaar aan de stok heeft met de inspectie en de Omgevingsdienst.  Bij het bedrijf wordt tijdens iedere controle een waslijst aan overtredingen geconstateerd.
De gemeente Dongen zei afgelopen week heel snel een deurwaarder bij TUF langs te sturen vanwege de openstaande dwangsommen waarvan het bedrijf tot nu toe slechts een fractie heeft betaald. Het is de laatste stap die de gemeente moet volgen voordat ze een bestuursdwang zou kunnen starten en actief een einde zou kunnen maken aan de illegale opslag van kunstgrasmatten op het bedrijventerrein. Maar door de brand zal de sanering van het terrein er heel anders uit komen te zien.
De gemeente eiste dat TUF de illegale opgeslagen bergen kunstgrasmatten meteen zou opruimen. Weigerde het bedrijf dit dan zou de gemeente het zelf gaan regelen en de kosten verhalen op TUF.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.