Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Poging Chemours om PFAS-variant GenX van lijst met zorgwekkende stoffen te krijgen mislukt

10-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8393 keer bekeken
  •  
Chemours03

De poging van Chemours om de PFAS-variant GenX van de Europese lijst met zeer zorgwekkende stoffen te krijgen is definitief mislukt. Het Europese Hof van Justitie heeft het bezwaar van Chemours donderdag verworpen. GenX is de vervanger van PFOA, de PFAS-variant die jarenlang door DuPont (nu Chemours) werd gebruikt voor de productie van teflon en waar een verbod op kwam wegens de schadelijke effecten op de gezondheid. Ook de PFAS-variant GenX heeft mogelijk ernstige gezondheidseffecten en breekt nauwelijks af in het milieu.

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) besloot in 2019, op voordracht van Nederland, GenX op een lijst met zeer zorgwekkende stoffen te zetten. Chemours Nederland ging tegen deze beslissing in bezwaar. Door de uitspraak van het hof blijft GenX dus op de lijst met zeer zorgwekkende stoffen staan. Als een stof als zeer zorgwekkend wordt aangewezen, gelden er scherpere eisen bij de vergunningverlening. Bedrijven moeten dan meer doen om te voorkomen dat emissies in de lucht of in het water terechtkomen. De Europese Unie is op dit moment bezig met een algeheel verbod op PFAS.

De PFAS-Doofpot

Chemiebedrijf Chemours ligt zwaar onder vuur sinds de Zembla-uitzending de PFAS-Doofpot. Daaruit blijkt dat DuPont al 30 jaar geleden wist dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS. Ook blijkt dat DuPont decennialang zweeg over de risico’s van PFOA voor mens en omgeving. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt een strafrechtelijk onderzoek te starten tegen Chemours. Het OM kijkt niet alleen naar het bedrijf, maar zal ook onderzoeken “of er sprake is van strafrechtelijke aansprakelijkheid van de leidinggevenden van het bedrijf”.

Een jaar geleden onthulde Zembla dat Chemours maandenlang veel meer GenX in het water loosde dan is toegestaan. Milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht analyseerde voor Rijkswaterstaat een grote hoeveelheid PFAS-data, onder meer afkomstig van watermeetpunten in de buurt van Chemours. Stroomafwaarts van de fabriek ontdekte hij enorme pieken GenX-concentraties in het water. Jonker: “Mijn schatting is dat ze in een paar maanden zo’n 150 kilo geloosd hebben”. Chemours ontkende te veel te hebben geloosd.

Omgeving Chemours zeer ernstig verontreinigd

Afgelopen zomer bracht Zembla naar buiten dat water in sloten, zwem- en natuurplassen in een omtrek van zeker 15 kilometer rondom de Chemours-fabriek (vroeger Dupont) in Dordrecht, zeer ernstig verontreinigd is met giftige PFAS. In het hele gebied liggen de PFAS-concentraties ver boven de norm die het RIVM veilig acht. Dat blijkt uit metingen van het oppervlaktewater door Waterschap Rivierenland die Zembla in bezit heeft. Jonker analyseerde de metingen voor Zembla: “Het gaat om concentraties PFOA en GenX die ik nog nooit eerder heb gezien in oppervlaktewater.”

De situatie is het ernstigst in Sliedrecht en Papendrecht. In sloten een kilometer van de fabriek zijn PFOA-concentraties in het water gemeten die gemiddeld maar liefst 13 duizend keer boven de norm liggen die het RIVM veilig acht. Ook de GenX-concentraties zijn er enorm, tot wel 58 keer boven de veilige norm. “Het is ongelooflijk, dit zijn echt schrikbarend hoge concentraties. Ik zou daar nooit willen wonen”, reageert Jonker. Iets verderop liggen verschillende moestuinen die worden bewaterd met het omliggende slootwater. In die sloten ligt het PFOA-gehalte ruim tweeduizend keer boven de veilige norm, het GenX-gehalte ligt zeven keer boven de norm.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

S Ronner
S Ronner11 nov. 2023 - 16:15

In 2019 was er al de film Dark Waters vier jaar later herhaald de geschiedenis zich.😢

Leovana
Leovana10 nov. 2023 - 20:07

Ben ook erg benieuwd naar de woonplaatsen van het management en waar hun kinderen recreëren. Waarschijnlijk ver weg van de beerput die Chemours heet

Stefan Vlaminckx VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap
Stefan Vlaminckx VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap10 nov. 2023 - 19:29

Dat deze fabriek überhaupt nog open mag zijn is natuurlijk belachelijk. Maar dat is waar wij blijkbaar steeds voor kiezen bij de verkiezingen; regeringen die schijt hebben aan de gezondheid van de inwoners.

1 Reactie
Bert v k
Bert v k11 nov. 2023 - 13:44

Leidinggevenden verplichten om binnen straal van 15 km van bedrijf te gaan wonen :) Net als nieuwe kerncentrales : bouw ze in Randstad wordt het net ook niet extra belast

khvdhel54
khvdhel5410 nov. 2023 - 17:12

Geweldig om zo chemische industrie om de hoek te hebben die hun directe omgeving zwaar vergiftigd maar naar eigen zeggen onmisbaar is voor de vergroening van de wereld .... Ik woon onder de rook van Chemours . Wat denk jij hoe wij in Sliedrecht hier over denken ??

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.