Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Overheid neem besluit over de postmarkt voordat het te laat is'

08-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP PostNL
"Voorkom werkeloosheid onder het postpersoneel en sta de postpartijen toe om netwerken samen te voegen en de krachten te verenigen." De Bond van Post Personeel (BVPP) wil een einde aan de concurrentiestrijd tussen posterijen en wil juist dat ze gaan samenwerken. Dat zou volgens de bond de oplossing zijn voor de krimpende postmarkt van Nederland en de 60.000 banen die nu onzeker zijn. 
"De postmarkt krimpt jaarlijks met tien procent en op geen enkele wijze kunnen bezuinigingsmaatregelen dit tegenhouden." Op maandag 6 augustus meldde PostNL rode cijfers. De BVPP roept de politiek daarom op tot actie. De boodschap van de bond is duidelijk: " Stop het huidige afbraakbeleid met onhoudbare concurrentie! Maak snel een besluit in de postmarkt!"
Na de zomer besluit
De BVPP hoopt dat de politiek zo snel mogelijk na het zomerreces een besluit neemt: "Niets doen leidt tot het omvallen van de postpartijen en - ten gevolge - een hoog percentage banenverlies onder het postpersoneel. De BVPP wil een situatie vermijden waarbij postbedrijven met subsidies overeind gehouden moeten worden door de staat", aldus Cor Verbogt, Voorzitter van de BVPP.
De kilosjouwers van PostNL
ZEMBLA heeft al meerdere uitzendingen aan PostNL gewijd. In de laatste uitzending ‘ De kilosjouwers van PostNL ’, wordt de wijze onderzocht waarop PostNL de afgelopen jaren de arbeidskosten zo laag mogelijk probeert te houden. De FNV en deskundigen zijn in de uitzending kritisch over de contracting-constructie van PostNL en verschillende uitzendbureaus. Hoogleraar Arbeidsrecht Ronald Beltzer zegt onder meer: "Ze zoeken ook met deze situatie weer de randen op van het arbeidsrecht. En naar mijn idee gaan ze ook nu over de rand heen."
Staatssecretaris grijpt niet in bij schijnconstructie
Combibundel
Er is ook gedoe bij PostNL over de invoering van de zogeheten c ombibundel. Er zijn al meerdere vakbondsacties gehouden tegen de plannen. Met de invoering van de combibundel gaan  de bezorgers een deel van de taken van de postvoorbereiders overnemen.  Postbezorgers  moeten de post zelf gaan sorteren op straat, waar dat nu nog door postvoorbereiders in de sorteercentra gebeurt.  Door het plan verdwijnen vijfhonderd arbeidsplaatsen bij de postvoorbereiders, stelt FNV. Daarnaast verslechteren de werkomstandigheden van de postbezorgers. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.