Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staatssecretaris grijpt niet in bij PostNL vanwege schijnconstructie

04-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
PostNL
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, ziet geen aanleiding om in te grijpen bij PostNL. Ze vindt dit een taak van de inspectie, de vakbonden en eventueel de rechtbank. Deze partijen beschikken volgens Van Ark al over voldoende middelen om ervoor te zorgen dat bedrijven als PostNL zich aan de regels houden. Dat zegt ze in antwoord op Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA over PostNL.
In de ZEMBLA-uitzending ‘ De kilosjouwers van PostNL ’ is te zien dat pakketsorteerders via een schijnconstructie worden ingehuurd. Ze werken voor een aan een uitzendbureau gelieerd bedrijf, een soort onderaannemer. PostNL heeft het werk uitbesteed aan deze onderaannemer,zodat het bedrijf de post-cao niet hoeft na te leven.  Deze constructie heet contracting.
Gevolg is onder meer dat de pakketsorteerders die niet in dienst zijn van PostNL veel minder betaald krijgen voor hetzelfde werk. De Inspectie SZW stelde de overtreding officieel vast bij een van de onderaannemers, In Person Outsourcing.
Kamerleden vragen staatssecretaris: 'Bent u bereid bedrijven als PostNL hard aan te pakken?
Harde aanpak
Kamerleden Bart van Kent (SP) en Gijs van Dijk (PvdA) vroegen aan de staatssecretaris om ‘bedrijven als PostNL die structureel de randen opzoeken van wet- en regelgeving – en daar ook overheen gaan – hard aan te pakken’. Ook willen ze dat de inspectie de mogelijkheid kan krijgen om zelf boetes op te leggen aan bedrijven die werken met schijnconstructies.
“De naleving en handhaving van een cao is in ons stelsel primair een zaak van caopartijen. Het is dus niet aan de Inspectie SZW om nadere stappen te nemen”, reageert Van Ark. In Person en vakbond FNV hebben een akkoord gesloten over de pakketsorteerders. Dat bewijst volgens de staatssecretaris dat de betrokken partijen over voldoende middelen bezitten om met behulp van een inspectierapport stappen te ondernemen.
Nieuw conflict tussen FNV en PostNL
Intussen heeft PostNL zich opnieuw de woede van de vakbond op de hals gehaald. PostNL wil dat postbezorgers de post voortaan zelf gaan sorteren op straat, waar dat nu nog door postvoorbereiders in de sorteercentra gebeurt. Door het plan verdwijnen vijfhonderd arbeidsplaatsen bij de postvoorbereiders, stelt FNV. Dat plan moet van FNV uiterlijk volgende week maandag van tafel zijn. Deze nieuwe problematiek was nog niet bekend toen Kamerleden Van Kent en Van Dijk vragen stelden aan de staatssecretaris over PostNL.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.