Opnieuw uitstel gevraagd voor afvoeren illegale kunstgrasmatten Gelderland
08-07-2019
•
leestijd 2 minuten
•
75 keer bekeken
•
Er is nog geen snelle oplossing voor de tientallen gedumpte kunstgrasvelden in de Gelderse plaatsen Velddriel en Hedel. Dat bleek vrijdag bij de bestuursrechter in Arnhem, meldt Het Brabants Dagblad. De afgedankte matten zijn afkomstig van kunstgrasrecyclingsbedrijf TUF in Dongen.
Afgelopen december bracht ZEMBLA naar buiten dat TUF Recycling zeker vijftig afgedankte kunstgrasvelden met rubber korrels gedumpt heeft bij een boerderij in Velddriel en op een industrieterrein in Hedel. De gemeente wilde toen al voor 25 december 2018 de velden weg hebben. Het zou om zeker vijfhonderd volle vrachtwagens gaan.
Via dronebeelden heeft ZEMBLA de illegale opslag van de velden vastgelegd:
De eigenaren van de twee terreinen waar het kunstgras ligt, riskeerden een dwangsom van 30.000 euro als het afval niet verwijderd werd voor 25 december.
Uiteindelijk gaf de rechter eind januari tot 1 juli extra tijd aan de terreineigenaren om een oplossing te vinden en schortte de dwangsom op. Die termijn is inmiddels verstreken.
Een deel verplaatst
Volgens Brabants Dagblad liet de raadsman van de terreineigenaren weten dat ze er alles aan gedaan hebben om een oplossing te vinden. Een deel van de kunstgrasmatten zou zijn verplaatst naar bedrijventerrein De Geerden in Velddriel. De vergunning voor de opslag en locatie is nog niet rond. Bovendien is er een Bibob-onderzoek gestart naar de integriteit van de vergunningaanvrager.
De Wet Bibob
is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument.
Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan het bevoegde bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.
De raadsman vroeg de rechter om nieuw uitstel, tot zes weken na de uitspraak in de Bibob-procedure. Vrijdag 12 juli
wordt duidelijk
of de eigenaren de extra tijd zullen krijgen.
‘De kunstgrasberg’ TUF kwam vorig jaar in opspraak na de uitzending ‘De kunstgrasberg’ waaruit bleek dat het bedrijf structureel milieuregels overtreedt en de velden niet recyclet maar zonder vergunning opslaat.