Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ophef over euthanasie-opinie Kees van der Staaij (SGP) in Wall Street Journal

24-07-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
ANP Van der Staaij
‘In the Netherlands, the Doctor Will Kill You Now’. Dat was de kop van een opiniestuk in de Wall Street Journal afgelopen vrijdag. In het ingezonden artikel beschrijft SGP-voorman Kees van der Staaij hoe de euthanasiepraktijk in Nederland volgens hem ontspoort.
ANP Van der Staaij
Het artikel van Van der Staaij is het begin van een internationale campagne waarin de partij andere landen oproept tegen de Nederlandse euthanasiewetgeving in opstand te komen. Zo heeft de partij ook plannen om soortgelijke verhalen te laten vertalen naar het Spaans, Frans en Duits. De kop boven het verhaal leidde direct tot veel verontwaardiging. Van der Staaij liet daarop via Twitter weten dat die niet door hem zelf was bedacht, maar door de krant. De kop zou de lading van zijn betoog niet dekken.
Hoop dat mijn opinie-verhaal bijdraagt aan goed debat over euthanasie. Kop boven verhaal is door krant verzonnen; geen goede samenvatting.
Maar ook op de lading van zijn betoog kwam veel kritiek. 
Volgens Van der Staaij zijn de grenzen van de euthanasiewetgeving in de loop der jaren zo ver opgerekt dat de bescherming van kwetsbaar leven op het spel staat. Nederland bevindt zich op een hellend vlak, aldus de SGP-leider. Ook waarschuwt hij voor de nieuwe plannen van het kabinet om mensen met een ‘voltooid leven’ de wettelijke mogelijkheid te geven om hun leven met begeleiding van een 'stervenshulpverlener' te beëindigen.
Dementie
Volgens Van der Staaij zijn de waarborgen uit de Nederlandse euthanasiewet moeilijk af te dwingen. Vooral als er sprake is van dementie. In zijn verhaal noemt hij een paar voorbeelden van euthanasie bij patiënten met gevorderde Alzheimer. Hij vindt het een alarmsignaal dat we stap voor stap ‘ afglijden richting een cultuur waarin ouderen, mensen met depressie en zwakbegaafden met een pil uit de samenleving worden verwijderd.’
'Tijd voor anderen om zich uit te spreken'
In zijn artikel doet Van der Staaij een oproep aan 'het buitenland' tegen deze ontwikkeling in te gaan. Zo eindigt hij zijn betoog met: "De meest fundamentele taak van een overheid is het beschermen van haar inwoners. De Nederlandse overheid spreekt zich vaak uit als mensenrechten in andere landen onder druk staan. Nu het fundamentele recht van het leven onder druk staat in Nederland, is het tijd voor anderen om zich uit te spreken over de Nederlandse euthanasiepraktijk."
Onzorgvuldig betoog
Artsenfederatie KNMG noemde het artikel onzorgvuldig en ook D66-Kamerlid Pia Dijkstra, indiener van het wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken mensen te helpen bij zelfdoding als zij vinden dat hun leven voltooid is, reageerde verrast. In het NRC zei ze: “Van der Staaij schetst, bewust, een onheus beeld van de situatie in Nederland. Hij gaat voorbij aan alle zorgvuldigheidscriteria die er zijn. Daarmee doet hij veel mensen, onder wie alle artsen die er bij zijn betrokken, echt tekort. Dat hij tegen de euthanasiewet is, weet ik. Maar houd de discussie zuiver. Zeker bij zo’n belangrijk en gevoelig onderwerp.”
'Buitengewoon onchristelijk'
In Trouw schrijft schrijver Jamal Ouariachi maandag in een column dat hij de argumentatie van Van der Staaij onzuiver vindt. Onder andere omdat hij aan de hand van slechts een paar voorbeelden de suggestie wekt dat het in Nederland helemaal misgaat. Ook vindt hij het kwalijk dat Van der Staaij nergens in zijn verhaal uitlegt dat zijn standpunten voortkomen uit zijn geloofsovertuiging. Ouariachi zegt uiteindelijk:
“Van der Staaij kiest ervoor zijn naasten te laten lijden. Dat is ziek, onsympathiek en, voor zover ik er als atheïst kijk op heb, buitengewoon onchristelijk.”
'Als ik dement ben, wil ik dood'
Hoe ingewikkeld de discussie over euthanasie bij een voltooid leven is, blijkt ook uit de ZEMBLA-uitzending ‘ Als ik dement ben, wil ik dood ’. Hierin komen meerdere voorbeelden ter sprake van mensen die nog voordat ze aftakelden door Alzheimer een euthanasieverklaring tekenden, maar uiteindelijk toch geen toestemming voor euthanasie kregen omdat ze niet meer wilsbekwaam waren. Artsen durven en willen dan vaak geen euthanasie plegen omdat ze de patiënt willen beschermen tegen consequenties die ze niet meer kunnen overzien. Ook al zijn de partners van de patiënten er nog zo van overtuigd zijn dat ze niet meer willen leven.
‘Euthanasie bij ernstige dementie: een duivels dilemma’
Enquête onder senioren
Voor de uitzending ‘Als ik dement ben, wil ik dood’ hield ZEMBLA samen met de belangenorganisatie voor senioren ANBO, een enquête om inzicht te krijgen hoe ouderen denken over euthanasie bij dementie. Meer dan tienduizend ouderen deden mee aan de enquête waaruit bleek dat ruim negentig procent van de ondervraagden vindt dat een arts aan de wens van een dementerende patiënt moet voldoen als dat van tevoren is vastgelegd, zelfs als de patiënt inmiddels wilsonbekwaam is. Bijna de helft van de ondervraagden gaat ervan uit dat de arts aan hun euthanasieverzoek zal voldoen als ze een euthanasieverklaring hebben.
Lees het ingezonden artikel van Kees van der Staaij via Blendle (betaalde link)
SGP trapt internationale anti-euthanasiecampagne af in Wall Street Journal ( @WSJ ): 'The doctor will kill you now' https://t.co/32EaFdzxm7 pic.twitter.com/5VcUFCt02i
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor