Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Als ik dement ben, wil ik dood

  •  
14-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1242 keer bekeken
  •  
Mevrouw van der Enden (72) is dement en ligt in een verpleeghuis. Ze praat niet en herkent haar echtgenoot en haar zoon nauwelijks meer. Mevrouw van der Enden heeft jaren geleden een schriftelijke euthanasieverklaring ondertekend omdat ze bij ondragelijk lijden niet verder wil leven. Maar nu blijkt dat geen arts haar laatste wens wil uitvoeren omdat ze niet meer in staat is haar euthanasieverzoek mondeling te bevestigen. En dat moet wel volgens de artsen. 


Wat is een schriftelijke euthanasieverklaring waard als het erop aankomt?


In de euthanasiewet staat dat een schriftelijke wilsverklaring het mondelinge verzoek van een patiënt kan vervangen als deze niet meer in staat is om zijn doodswens te herhalen. Maar de mogelijkheid die de wet biedt wordt door artsen nauwelijks benut omdat ze de dementerende patiënt willen beschermen tegen consequenties die hij niet meer kan overzien.
 
ZEMBLA heeft in samenwerking met de ANBO , de belangenorganisatie voor senioren, een enquête uitgedaan om inzicht te krijgen hoe ouderen denken over euthanasie bij dementie. De respons was groot, meer dan 10.000 senioren deden mee aan de enquête. Het onderzoek   (pdf)

Reactie van KNMG (link)op de uitzending van ZEMBLA.

Toelichting bij de wilsverklaringen (pdf)  (NVVE)
In deze brochure vindt u informatie over de wilsverklaringen van de NVVE. Een set wilsverklaringen bestaat uit een behandelverbod, een euthanasieverzoek en een volmacht.

Handreiking om met de dokter te praten over grenzen, wensen en
verwachtingen rond uw levenseinde
(pdf) (KNMG)
Praten over doodgaan is niet makkelijk. Zowel patiënten als dokters vinden
het vaak een moeilijk onderwerp. Maar het is wel heel belangrijk, ondanks uw
verdriet, angst en zorgen. In deze brochure leest u waarom het belangrijk is om met uw arts te praten over het laatste stuk van uw leven.

Bespreekpunten checklijst (pdf) (KNMG)
Tips en bespreekpunten om het gesprek met uw dokter goed te laten verlopen
Praten over doodgaan is niet makkelijk. Zowel patiënten als dokters vinden het vaak een moeilijk onderwerp. Maar het is wel heel belangrijk, ondanks uw verdriet, angst en zorgen. In het laatste stuk van uw leven kan uw arts u niet beter maken. Maar hij of zij kan nog wel heel veel voor u doen.

Links

NVVE Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie.

ANBO belangenorganisatie voor senioren.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.