Zembla

Ook zeelucht blijkt vervuild met PFAS

11-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3482 keer bekeken
  •  
Noordzee ANP

Aan de kust van België zitten opvallend hoge concentraties PFAS in de lucht. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO. De concentraties zijn vergeleken met twee andere plaatsen in België waar de concentraties PFAS veel lager bleken. Emeritus-hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer is niet verbaasd over de resultaten, maar wel bezorgd.

In Vlaamse media zegt De Boer dat de concentraties niet gevaarlijk zijn en dat je nog gerust langs het strand kunt lopen: “Er is dus geen reden tot paniek of acuut gevaar als je zeelucht inademt”, zegt De Boer. “Maar wat dit wel aantoont, is hoever we het hebben laten komen met die PFAS. Zelfs de gezonde zeelucht is erdoor verontreinigd. Om de concentraties niet nog te laten toenemen, moet PFAS-productie zo snel mogelijk verboden worden”, zegt hij tegen het Nieuwsblad.

Wat is er gemeten?

Het gaat vooralsnog om een verkennende studie. Er zijn op twee plekken aan het strand (Zoute en Duinbergen) monsters genomen in de kustplaats Knokke-Heist. De concentraties in die monsters zijn vervolgens vergeleken met de stadslucht van Borgerhout en de landelijke lucht in de plaats Dessel. De PFAS-concentraties in zwevend stof waren drie tot vijf keer hoger dan in het stedelijk gebied van Borgerhout en 15 tot 24 keer hoger dan in het landelijk gebied van Dessel.

Download het onderzoek van VITO:

De verklaring voor de hoge concentraties volgens De Boer zit in het zeeschuim. Eerder Belgisch onderzoek toonde aan dat PFAS zich ophoopt in zeeschuim. Op zee concentreren PFAS zich in het schuim dat vervolgens op het land wordt geblazen. Deze minuscule druppeltjes, ook wel seaspray genoemd, blijken een PFAS-concentratie te hebben die honderden tot duizenden keren hoger is dan in het zeewater. Nederland is dit jaar gestart met een onderzoek naar PFAS in zeeschuim langs de kust.

De Boer legt uit tegenover de VRT hoe PFAS vervolgens in de lucht terechtkomt: "Er zijn experimenten gedaan om te kijken hoe je PFAS kan verwijderen uit afvalwater. Daaruit bleek dat als je lucht door water borrelt, PFAS binnen een paar minuten bovenaan zit. We vermoeden dat dit proces zich ook op zee afspeelt. De wind blaast PFAS dan richting de kust.”

Zowel VITO als De Boer wil dat er nu grondiger onderzoek komt naar de concentraties in de lucht en de mogelijke gevolgen ervan.

Zembla doet al geruime tijd onderzoek naar PFAS. Meer weten? Lees hier ons volledige dossier over het onderwerp.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Wijdeveld
Wijdeveld11 aug. 2023 - 14:09

Weer een onderzoek? Het is toch al decennia bekend dat mensen worden vergiftigd door o.a. stoffen als PFAS. De lieden die dit de laatste decennia hebben toegestaan zijn: of gestoord of het zijn gewetenloze criminelen. M.i. zijn drugscriminelen hierbij een............. vul maar in. Helaas komen dezelfde gewetenloze lieden die dit hebben veroorzaakt nu zelf óók aan de beurt. Al zullen ze in gebieden wonen waar het even beter is en waar het even langer duurt tot het echt naar boven komt. En deze lieden zijn ingehuurd om voor mensen op te komen. Ze noemen het een regering. Volgens mij zijn het wolven in schaapskleren. En maar zeuren dat de zorgkosten zo veel worden. Hoe zou dit nu komen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.