Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Extra video bij uitzending 'Verkracht door de vredessoldaat': Vice-secretaris-generaal VN blijft klokkenluider zwartmaken

07-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
extra fragment vredessoldaat
Anders Kompass
Klokkenluider Anders Kompass bracht aan het licht dat VN-soldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek kinderen misbruikten. Dat werd hem niet in dank afgenomen door zijn meerderen. Hij verloor zijn baan bij de VN, maar werd na onderzoek compleet gevrijwaard van alle beschuldigingen. Hij had juist gehandeld, zo oordeelde de onderzoekscommissie en andersom zaten de mensen die de affaire stilhielden fout. Toch bleven er hooggeplaatsten binnen de Verenigde Naties met de beschuldigende vinger wijzen naar Kompass.
Jan Eliasson, de voormalig vice-sectetaris-generaal van de VN, riep in de media dat de onderzoekscommissie hem een reprimande had gegeven. Hij beweerde meermaals dat Kompass fout had gehandeld omdat hij de namen van de slachtoffers niet had afgeschermd. De Zweedse onderzoeksjournaliste die de zaak bestudeerde kon daarover geen woord in het rapport van de onderzoekscommissie vinden en zij confronteerde Eliasson daarmee:
In ZEMBLA Internationaal ' Verkracht door de vredessoldaat ' het hele verhaal over Anders Kompass die de gruwelijke daden van VN-soldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek naar buiten brengt. 
Hulpverlening aan door VN-soldaten misbruikte kinderen schoot tekort
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.