Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

UNICEF: 'Hulpverlening aan door VN-soldaten misbruikte kinderen schoot tekort'

07-02-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
Verkracht door vredessoldaat
UNICEF geeft toe dat zij als belangrijkste hulpverlener in de Centraal-Afrikaanse Republiek tekortschoot bij hulp aan kinderen die verkracht zijn door VN-militairen.  Op verzoek van ZEMBLA reageert UNICEF Nederland op de ZEMBLA Internationaal-uitzending 'Verkracht door de vredessoldaat' over het VN-schandaal.  In deze Zweedse reportage  wordt ook de jarenlange nalatigheid van UNICEF pijnlijk bloot gelegd. UNICEF beweert in de reportage dat alle misbruikte kinderen verzorgd worden en op school zitten. Maar de Zweedse journalist weet een aantal slachtoffers op te sporen die vertellen dat dit niet klopt.
UNICEF Nederland zegt nu in een verklaring tegen ZEMBLA:
UNICEF Nederland: "Kinderen zouden nooit het slachtoffer mogen worden van misbruik, geweld en uitbuiting. Het is verschrikkelijk dat dit gebeurde en dat hulpverlening tekortschoot."
In de uitzending spreekt de Zweedse journalist ook met klokkenluider Anders Kompass. Hij heeft het misbruikschandaal naar buiten gebracht. Deze voormalige VN-directeur Veldoperaties krijgt drie jaar geleden een vertrouwelijk rapport hierover op zijn bureau. Het blijkt een van de grootste VN-schandalen tot nu toe. Maar het wordt stilgehouden. Kompass verbreekt het stilzwijgen. In het rapport staan schokkende verhalen van de slachtoffers:
'Een blanke militair wenkte de jongen naar zich toe. Hij moest aan het geslachtsdeel van de soldaat zuigen om extra eten te krijgen.'
UNICEF eerder op de vingers getikt
Als de Zweedse journaliste naar de Centraal-Afrikaanse Republiek gaat, is UNICEF al op de vingers getikt. Eind 2015, nadat Kompass het misbruik onder de aandacht brengt, verschijnt er een rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Daarin krijgt de leiding van de VN forse kritiek, maar ook de kinderrechtenorganisatie van de VN: UNICEF. Volgens de onderzoekers regelde UNICEF geen adequate medische en humanitaire hulp voor de kinderen. Ook heeft UNICEF geen stappen ondernomen om andere potentiële slachtoffers te beschermen. Verder stelt het rapport dat UNICEF informatie van slachtoffers en getuigen van het misbruik niet meteen heeft onderzocht.
UNICEF laat weten dat er verbeteringen zijn ingevoerd in 2015 zodra bleek dat er tekortkomingen waren  in de hulpverlening aan de kinderen. Maar toch ontdekte de Zweedse journaliste  dat er daarna nog kinderen zijn die vertellen geen hulp te krijgen. Terwijl deze kinderen misbruikt zijn door vredessoldaten en bekend staan bij UNICEF.  
UNICEF Nederland: "Slachtofferhulp is in 2015 meteen opgeschaald, richtlijnen voor de staf zijn aangepast, onze capaciteit is vergroot en procedures om te rapporteren zijn aangescherpt. Dus ja, er is meteen al veel gebeurd. In de moeilijke omstandigheden van de Centraal-Afrikaanse Republiek is het helaas niet gelukt om alle slachtoffers destijds meteen voldoende te bereiken. "
UNICEF Nederland stelt verder dat na het uitkomen van de Zweedse documentaire weer zaken zijn verbeterd en aangescherpt . "We hebben nu adequatere procedures voor het melden van misbruik en een beter slachtofferhulpprogramma."   Ook zegt de kinderrechtenorganisatie dat ze zich nu ‘nog intensiever’ inzet om hulp te bieden aan de slachtoffers van deze seksuele uitbuiting door vredessoldaten.
Keiharde omstandigheden
De kinderrechtenorganisatie benadrukt de complexiteit van het werken in het door burgeroorlog verscheurde land Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens UNICEF Nederland is er ‘veel geweld’, ‘schrijnende armoede’ en zijn basisvoorzieningen ‘nauwelijks’ aanwezig:
"UNICEF werkt in moeilijke omstandigheden keihard om alle kinderen in dit land een betere toekomst te geven. Als de grootste organisatie die hier aan kinderen hulp geeft, hebben we een grote verantwoordelijkheid. We moeten continu waken om ons werk zo goed mogelijk te doen."
Seksueel misbruik nog steeds een probleem bij VN
De schokkende verhalen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek staan niet op zichzelf. Misbruik door vredessoldaten of VN-personeel tijdens missies komt nog steeds voor. De Verenigde Naties geeft hier zelf jaarlijks informatie over.

In 2017 zijn in totaal zestig meldingen van seksuele uitbuiting en misbruik gedaan. Daarvan bleken, na onderzoek, elf meldingen te kloppen. In zes gevallen zijn de meldingen niet bewezen en ongegrond verklaard. De overige 43 gevallen zijn nog in onderzoek. In 2016 lag het aantal nog hoger met meer dan honderd meldingen van misbruik door VN-militairen en VN-personeel. Dit jaar zijn tot nu toe twee meldingen gedaan. Die zijn nog in onderzoek.

Blauwhelm baby's
In negentien gevallen sinds 2010 is vast komen te staan dat een VN-militair door misbruik of seksuele uitbuiting vader van een kind is geworden. Het laatste geval is van 2018. 95 zaken waarbij door slachtoffers beweerd wordt dat een VN-militair vader van een kind is, zijn op dit moment nog in onderzoek.

Ook bij missies waar Nederlanders aan deelnemen, zoals de missie in Mali, is misbruik gemeld. Omdat informatie over nationaliteit pas sinds 2015 wordt bijgehouden, is niet duidelijk of Nederlandse militairen zich ook daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt aan misbruik. Sinds de aanvang van de missie in Mali in 2013 zijn er in totaal twintig meldingen van misbruik door VN-militairen geweest. Daarvan zijn vijf gevallen bewezen en zijn er nog zeven in onderzoek. Meer cijfers vind je op de website ‘ Conduct in UN field missions ’.
ZEMBLA Internationaal: 'Verkracht door de vredessoldaat', woensdag 7 februari, 21.15 uur op NPO2.
Lees ook het artikel dat de Britse krant The Guardian schreef naar aanleiding van dit bericht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.