Zembla

Verkracht door de vredessoldaat

  •  
07-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
237 keer bekeken
  •  
Verkracht door de vredessoldaat
Een klokkenluider brengt drie jaar geleden één van de grootste VN-schandalen aan het licht. Franse soldaten misbruikten kinderen die ze zouden moeten beschermen in de door burgeroorlog geteisterde Centraal Afrikaanse Republiek. Meerdere getuigenissen hierover staan opgetekend in een geheim rapport, maar dat wordt stilgehouden door de Verenigde Naties. Als het rapport op het bureau belandt van VN-directeur veldoperaties Anders Kompass, besluit hij het naar buiten te brengen om het misbruik te stoppen.
Voor het eerst vertelt de klokkenluider uitgebreid over de tegenwerking die hem dit oplevert binnen de VN in een reportage van de Zweedse publieke omroep. Een Zweedse journaliste reist af naar de Centraal Afrikaanse Republiek op zoek naar het lot van de misbruikte kinderen. Er gaat een beerput open. Zo blijken er bijna 10 ‘Blauwhelm- baby’s’ op een VN-lijst staan, geboren na verkrachtingen door vredessoldaten uit meerdere landen. In Zembla Internationaal een Zweeds onderzoek naar het jarenlange misbruik van VN-militairen in de Centraal Afrikaanse Republiek en de cultuur van stilzwijgen.
Nederlandse bewerking: Marieke van Santen
Eindredactie: Manon Blaas
Lees het transcript  van de uitzending.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.