De hoeveelheid onkruidverdelger glyfosaat in bieren op de Nederlandse markt ligt ver onder de wettelijke grens. In een derde van de onderzochte bieren is Glyfosaat aangetroffen, maar volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bestaan er geen gezondheidsrisico's.
Aanleiding voor
het onderzoek
was dat er eerder dit jaar glyfosaat werd gevonden in veertien grote Duitse bieren, door een milieu-instituut in München. De aangetroffen hoeveelheden waren echter zo laag dat de Duitse autoriteiten geen maatregelen namen.
DE NVWA bemonsterde voor de zekerheid 29 voornamelijk Nederlandse biermerken, in verschillende winkels en brouwerijen. In iets meer dan een derde van de bieren werd glyfosaat aangetroffen. Alle waarden liggen ruim onder de wettelijke limiet, de zogenoemde Maximale Residu Limiet (MRL). Zelfs de hoogste waarde is een factor 200 lager dan de MRL. Glyfosaat zit in diverse bestrijdingsmiddelen. Glyfosaat komt in het bier terecht via de gerst, waar het voor de oogst wordt toegepast waardoor het gewas afsterft, zodat een makkelijker oogstbaar product wordt verkregen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het
wellicht kankerverwekkend
.
Glyfosaat en voedselveiligheid
Uit het Factsheet Glyfosaat in bier:
Regelgeving met betrekking tot bestrijdingsmiddelen kent twee kanten. Enerzijds wordt de toelating en het gebruik geregeld, anderzijds wordt de veiligheid van levensmiddelen door het stellen van veilige maximale residulimieten (MRL’s) in aparte wetgeving geregeld. MRL’s worden voor heel Europa vastgelegd in Verordening (EG) nr. 396/2005. De MRL’s worden vastgesteld op basis van twee overwegingen: bescherming volksgezondheid en goed landbouwkundig gebruik. Daarbij gaat het belang van de bescherming van de volksgezondheid altijd voor. De gezondheidscriteria geven de maximale hoeveelheden aan van een bepaald gewasbeschermingsmiddel dat de consument in één keer of dagelijks een leven lang mag binnenkrijgen zonder gevaar voor de gezondheid.
De ARfD (Acute Reference Dose) is de limiet voor kortdurende blootstelling. De ADI (Acceptable Daily Intake) is de limiet voor levenslange blootstelling. Voor glyfosaat is vastgesteld dat acute giftigheid geen rol speelt en dat voor de mens ook langdurige inname niet snel tot schadelijke effecten zal leiden, ondanks de relatief hoge MRL’s die zijn vastgesteld. Op basis van het gemiddelde gerstgehalte van bier kan een MRL voor bier worden afgeleid van ongeveer 3,8 mg/l.
Zorgelijk
WHO-expert professor Christopher Portier is zeer verontrust over het geruststellende oordeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de risico’s van glyfosaat dat onlangs is verschenen. Hoogleraar Portier is bezorgd over het feit omdat het onkruidmiddel nu ten onrechte als veilig beschouwd wordt als mensen het in lagere concentraties binnenkrijgen via voedsel. Er zijn mogelijk onderzoeken over het hoofd gezien. Dat laat de hoogleraar toxicogenomics
desgevraagd weten aan Zembla
.