Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend

24-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
de-gen-tech-lobby
Glyfosaat, een van 's werelds populairste onkruidverdelgers, is mogelijk kankerverwekkend. De afdeling voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt er rekening mee dat industrieel gebruik van het middel, zoals in de grootschalige landbouw, gevaarlijk is. Het middel glysofaat is bekend onder de merknaam Roundup.
Het IARC maakte donderdag in het tijdschrift The Lancet Oncology bekend glyfosaat voortaan aan te merken als mogelijk kankerverwekkend.
In bloed aangetroffen
Er is beperkt bewijs dat de onkruidverdelger bij mensen non-Hodgkin-lymfklierkanker kan veroorzaken. Wel is al overtuigender bewezen dat ratten en muizen door blootstelling aan glyfosaat verschillende vormen van kanker kunnen ontwikkelen. Volgens het IARC is het middel aangetroffen in het bloed van landarbeiders, wat aantoont dat het door het lichaam wordt opgenomen. Het agentschap maakt zich vooral zorgen over mensen die dagelijks met glyfosaat werken. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) denkt dat als het middel gebruikt wordt door tuinierende particulieren het niet riskant is.
Monsanto ontkent
Monsanto, de fabrikant van Roundup, is het hartgrondig oneens met het besluit van het IARC. ' Elk voorgeschreven gebruik van glyfosaat is onschadelijk voor de gezondheid ', aldus een woordvoerder. Het Amerikaanse chemisch bedrijf Monsanto is wereldleider op het gebied van de genetische modificatie van zaden en producent van Roundup, een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld, dat bestaat uit glyfosaat.
Verbod particulieren
De Tweede Kamer wil een verbod op de verkoop aan particulieren per november 2015. De motie was een initiatief van de Partij van de Dieren en werd ondersteund door de CU, 50+, D66, GroenLinks, PvdA en de SPen PVV. Tegen waren het CDA, VVD, SGP en Bontes.
Je kunt de motie hier bekijken:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.