Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuwe opruimactie aangekondigd bij de Wadden

03-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
MSC ZOE3

© Laura Conijn

Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten en gemeenten gaan binnenkort gezamenlijk verder met het opruimen van het afval dat nog op de Waddeneilanden ligt. Dat meldt de NOS. 

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk plastic is opgeruimd voordat het broedseizoen eind april begint. Met grote graafmachines worden de duinen omgewoeld om de bolletjes eruit te vissen. Die bolletjes zijn afkomstig van de lading van het containerschip MSC Zoe. Op nieuwjaarsavond vorig jaar verloor het schip 342 containers. De stranden van de Waddeneilanden lagen binnen een mum van tijd bezaaid met onder andere stoelen, manden, speelgoed, kleding en verpakkingsmateriaal.

800.000 kilo afval 
Na een grootschalige opruimactie met talloze vrijwilligers lijken de stranden op het eerste oog schoon, maar schijn bedriegt. Tjisse van der Heide, kust ecoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen vertelde eerder aan ZEMBLA dat er zo'n 24 miljoen piepkleine plastic korrels zijn aangespoeld, die nauwelijks weg te krijgen zijn. "De afbraaksnelheden van dit soort plastics is gewoon heel erg langzaam. Dus voordat je er honderd procent van af bent, ben je zo'n duizend jaar verder." Ook ligt er volgens Stichting De Noordzee een jaar na dato nog steeds 800.000 kilo afval in zee.  
De ramp op het wad 
ZEMBLA besteedde afgelopen oktober aandacht aan de gebeurtenissen rondom de containerramp in het tweeluik: 'De ramp op het wad'. Uit een nauwgezette reconstructie van de vaarroute van de Zoe bleek dat het schip meer dan dertig graden slagzij maakte. Ook trokken verschillende deskundigen in de uitzending de conclusie dat de kans groot was dat de MSC Zoe de relatief ondiepe bodem had geraakt. Er lopen op dit moment nog diverse onderzoeken naar de exacte toedracht van de ramp. 

Bekijk hier deel 1 en hier deel 2 van de uitzending 'Ramp op het wad'.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.