Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De ramp op het wad – deel 1

04-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
715 keer bekeken
  •  

Op nieuwjaarsdag voltrekt zich een ramp boven de Waddeneilanden als vrachtschip MSC Zoe tijdens een storm 342 containers verliest. De ravage blijkt enorm en de populaire vakantiestranden raken bezaaid met televisies, autostoelen en my little pony's. Ook belanden er twee containers met gevaarlijke stoffen in het kwetsbare natuurgebied, een van deze containers bevat schadelijke lithiumbatterijen en is tot op de dag van vandaag niet gevonden. Rederij MSC zegt meteen alle schade te vergoeden, maar komt die belofte vooralsnog niet na.

ZEMBLA onderzoekt in een tweeluik de ramp op het wad. Wat is er die avond met het schip gebeurd? Wordt de zeebodem ooit weer schoon? En waarom varen deze enorme containerschepen vlak langs ons UNESCO werelderfgoed?

'De ramp op het wad'

Donderdag 3 oktober om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Herhaling donderdag 10  – 10.10 uur NPO 2.

Deel 2 is op 24 oktober.

Regie & samenstelling : Bart Nijpels

Research : Marco de Lange

De afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar naleving van de zogenaamde ‘Cargo Security Manual’ (CSM), waarin is vastgelegd hoe lading aan boord moet worden vastgezet. Onderzoeksbureau Marin deed een enquête, waaruit bleek dat 25% van de respondenten had meegemaakt dat de voorschriften uit de CSM werd overtreden. De toenmalige Inspectie Verkeer en Waterstaat constateerde na een ‘thema-actie sjorringen’ dat 46% van de geïnspecteerde schepen niet voldeed aan de voorschriften. Beiden documenten zijn hier te lezen.

Wederhoor MSC Zoe

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.