Zembla

De ramp op het wad – deel 2

21-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
328 keer bekeken
  •  
opruimen-fotoannagroenia

Anna Groenia

© Anna Groenia

Op nieuwjaarsdag voltrekt zich een ramp boven de Waddeneilanden als vrachtschip MSC Zoe tijdens een storm 342 containers verliest. De ravage blijkt enorm en de populaire vakantiestranden raken bezaaid met televisies, autostoelen en my little pony's. Ook belanden er twee containers met gevaarlijke stoffen in het kwetsbare natuurgebied, een van deze containers bevat schadelijke lithiumbatterijen en is tot op de dag van vandaag niet gevonden. Rederij MSC zegt meteen alle schade te vergoeden, maar komt die belofte vooralsnog niet na.

ZEMBLA onderzoekt in een tweeluik de ramp op het wad. Wat is er die avond met het schip gebeurd? Wordt de zeebodem ooit weer schoon? En waarom varen deze enorme containerschepen vlak langs ons UNESCO werelderfgoed?
De ramp op het wad - deel 2

Donderdag 24 oktober om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Herhaling donderdag 31 oktober – 10.10 uur NPO 2.

Regie & samenstelling : Bart Nijpels

Research : Marco de Lange

Documenten

Rapport Koenen
Op basis van data over onder meer de weersomstandigheden, golfhoogtes en waterdiepte maakte Peter Koenen een analyse van de ramp met de MSC Zoe. Koenen concludeert dat de kans groot is dat het schip de bodem heeft geraakt. Zijn rapport is hier te lezen:
Verslag bijeenkomst directeur Duitse Kustwacht
Op 18 februari geeft plaatsvervangend directeur van de Duitse Kustwacht Dieter Schmidt een presentatie over de containerramp in het parlement van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Schmidt vertelt onder meer dat het schip volgens de kapitein twee keer flink slagzij maakt en dat nog steeds wordt onderzocht of het schip de bodem heeft geraakt. Het volledige verslag van deze bijeenkomst is hier te lezen:
Wederhoor

ZEMBLA heeft MSC verzocht om een interview op camera. Daar was MSC uiteindelijk niet toe bereid.  Daarom hebben we MSC onze vragen schriftelijk voorgelegd. Lees de vragen en antwoorden die betrekking hebben op de zaken die we in onze tweede uitzending aan de orde stellen:


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.